2024.04.25, Csütörtök

Hirdetés

Budapest legnagyobb egybefüggő üvegfelülete az Etele Pláza homlokzata - podcast
Főkép: Futureal csoport

Budapest legnagyobb egybefüggő üvegfelülete az Etele Pláza homlokzata - podcast

magyarepitok.hu

2021.10.06. 15:25 - Bíró Beáta

Az építőipar legizgalmasabb témáival foglalkozó Spakli21 legutóbbi adásában az Etele Pláza egyedisége volt a téma. Az épület a modernitás mellett a fenntarthatóságot is képviseli.

Hirdetés

Szeptember közepén megnyílt Magyarország legújabb és bizonyos szempontból talán legmodernebb bevásárlóközpontja Újbudán. Az Építési Vállalkozók Országos Szövetsége Médiatagozatának közreműködésével létrejött podcastben (Spakli21) az ingatlan fejlesztője és építésze mesélt az okospláza tervezéséről, kivitelezéséről.

 

Fotók: Nagy Mihály/magyarepitok.hu
A képre kattintva galéria nyílik

 

A járvány felgyorsította a fejlesztéseket

Az elmúlt 10 évben sok minden átrendeződött az emberekben és ezt a folyamatot felgyorsította a járványhelyzet – kezdte Vámossy István a beruházás projektigazgatója. Ki kellett találni egy olyan rendszert, amelyben biztonságban érzik magukat – tette hozzá a Paulinyi &Partners projektigazgató építésze.

Az Etele Plázában ezért olyan mobilalkalmazások és felhőalapú szolgáltatások tömegét fejlesztették ki, amely megkönnyíti a zökkenőmentes parkolást, illetve érintésmentes bejutást az épületbe, valamint az eligazodást az üzletközpontban. Egy, a vakok és gyengénlátók tájékozódását segítő applikációt is megalkottak.

A pláza tervezésénél mindemellett fontos volt, hogy ezek az innovációk fenntarthatóak legyenek, ezért az alkalmazások bármikor fejleszthetők. 

 

Vámossy István 
 

 

Vámossy István szerint a fenntarthatóság jegyében épült beruházásokban az a fontos, hogy hosszútávon ki tudja szolgálni az embereket nagyobb átalakítások, bontások nélkül.

 

A legnagyobb összefüggő üvegfelület a fővárosban

A belső innovációkhoz mérten megfelelő színvonalú az épület külseje is:

főleg a főbejáraton megjelenő hatalmas üvegfelület, az acél szendvicspanel rendszer, amely az épület védjegye lett. Kivitelezési szempontból ez testesíti meg a fenntarthatóságot

– mondta el Pszota Frigyes, a Futureal Ingatlanfejlesztő műszaki igazgatója, projektvezetője.Hozzátette: az acélszerkezetű homlokzat, az üvegfal és a hozzá tartozó átrium tetőszerkezetének időtállósága megkérdőjelezhetetlen. Ráadásul ez Budapest legnagyobb összefüggő üvegfala.

A szakember szavai szerint mindegyik fázisban voltak nehézségek, de a legnagyobb figyelmet, munkát ennek a homlokzatnak a megvalósítása jelentette.

 

Pszota Frigyes

 

Nemcsak innovatív, energiahatékony is

Az épület a technológiai újdonságok mellett az energiahatékonyságban is a legmagasabb szintet képviseli: fele annyi energiával működik, mint például a 10 évvel ezelőtt létesült bevásárlóközpontok.

Vámossy István elmondta: 

Az egyedi hőszivattyús rendszernek köszönhetően például az átmeneti évszakokban azt is meg tudják oldani, hogy az igényekhez igazodva épület egyik felében hűtenek, a másikban pedig fűtenek.

Az energiahatékonyságot szolgálja továbbá a létesítmény tetején létrehozott két nagy zöldfelület is, amely valódi kertélményt nyújt. Ennek funkciója, hogy árnyékolja az épületet. Pszota Frigyes elmondása szerint azonban a nagy mennyiségű termőföld felhordása komoly kihívás elé állította a szakembereket.

 

Műsorvezető: Náray Balázs 

 

Épülőben egy új városközpont?

Kelenföldön a szakemberek szerint egy új városközpont jöhet létre a közeljövőben. Az intermodális csomópont ugyanis hatalmas elővárosi forgalmat bonyolít le, amely szükségszerűen életre hív egy új centrumot. Az Etele Plázától ráadásul nem messze épül a Budapest One Irodaház, és a közelben tervezik a Dél-Budai Centrumkórházat is.

A téma még számos érdekességet tartogat, a teljes beszélgetés meghallgatható az alábbi linken

 

.   

Galéria

Iparági hírekSpakli21Etele PlázaÉVOSZÉVOSZ MédiatagozatFutureal

Hírlevél

Hirdetés