2024.04.18, Csütörtök
Két EBH INVEST kivitelezésű projektet jelöltek Az Év Irodája díjra
Fotók: EBH INVEST

Két EBH INVEST kivitelezésű projektet jelöltek Az Év Irodája díjra

magyarepitok.hu

2022.01.17. 07:30 - Kolinek Nóra

Az EBH INVEST két olyan projekt kivitelezője volt az elmúlt évben, melyet a 2021-es „Az Év Irodája díjra” jelöltek. Február 3-ig várják a nagyközönség szavazatait.

Hirdetés

Immáron tizenegyedik alkalommal keresik „Az Év Irodáját”. A versenyre az idei évben elköltözött, felújított irodák, illetve közösségi terek nevezéseit várták. Idén rekord számú, 218 pályázó várja majd az eredményhirdetést. A budapesti mezőny mellett számos vidéki pályázat érkezett, és a versenyzők ezúttal is magasra tették a mércét – olvasható a verseny kiírásában.

A nevezési időszak lezárult, a zsűri megkezdte az értékelési folyamatot, ami azt jelenti, hogy január 3. és február 3. között a nagyközönség számára is megnyílik a szavazási lehetőség, hiszen a szervezők évről évre kikérik a verseny követőinek véleményét is. Az EB HUNGARY INVEST Kft. két olyan projekt kivitelezője volt az elmúlt évben, melyet a 2021-es "Az Év Irodája díjra" jelöltek.

 

Fotók: EBH INVEST

 

Klasszikus fazonú köpeny alá bújtatták a XXI. századi funkciókat

A vállalat által felújított Irányi Palota hazánk egyik legrangosabb építészeti megmérettetésén, az Év Homlokzata 2021 pályázaton fődíjat nyert. Most az „Az Év Irodaháza” és „Az Év Irodája” díjra is jelölték.

Generálkivitelezőként a cég – egyebek mellett – bontási, zsaluzási, állványozási, ács-tetőfedő, bádogozási munkákat, továbbá a nyílászárók cseréjét, a szigetelést és a belsőépítészeti munkákat végezte el.

Erdei Z. József, az EBH INVEST ügyvezetője korábban elmondta, hogy a régi épületek felújításánál jellemző módon a kiviteli tervek a kezdéskor még itt sem álltak rendelkezésre, hiszen a feltárások nyomán a tervek finomodhatnak, a tervezés a kivitelezés közben is zajlik.

„Alapvető feladat volt, hogy a 21. századi működésnek megfelelő anyagokat, technológiát kellett berakni egy klasszikus fazonú köpeny alá, ilyenkor mindig rögtönözni is kell egy kicsit”

– tette hozzá.

 

 

A műemléki épületen restaurátorok dolgoztak

Az épületet nem bontották le, hanem megtartottak mindent, ami használható és szép: gerendák, bontott téglafalak, lépcső, korlát, homlokzatok, látszó betonfelületek, fa nyílászárók eredeti minta szerinti újból gyártása – olvasható a verseny honlapján. A helyiség jelenlegi bérlője a Publicis Groupe.

A komplexumban egyebek mellett bálterem, break-out és kollaborációs terek, kávézó, élmény konyha, pince, játékterem, süket szoba, vetítőterem, workshop helyiség, mozi, teakonyhák, konferenciaterem, hencsergők, udvar, teraszok, erkélyek, rendezvényterem, tárgyalók, campus bench, galéria és kiállítóterem kaptak helyet.

A ház védett részein restaurátorok dolgoztak, így például a lépcsőházon, a fogadótér régi műkövein és a bálterem gipszmunkáin. A bálterem padlóját az eredetihez méltó módon tölgyfa parkettával burkolták, francia rakásban.

 

Elhagyatott étteremből stílusos építészirodát varázsoltak

Az EBH INVEST végezte a Bánáti + Hartvig Építész Iroda belsőépítészeti munkáinak generálkivitelezését. Az épület a Média Építészeti Díja gálán a legjobb épületnek járó díjat nyerte el. Azonban a különleges iroda további sikereket hozhat, hiszen most jelölték „Az Év Irodája” címre is.

Az építésziroda az elmúlt évek során folyamatosan bővült, kinőtte korábbi székhelyét. Új irodaépületre volt szükség, melyet a BH építészei saját magunknak terveztek a körforgásos építészet szellemében.

„Amit lehet, használj fel újra, ne burkolj, ne fess semmit csak azért, hogy szép legyen!”

vallja Bánáti Béla és Hartvig Lajos, az iroda két alapító tulajdonosa.

 

A felújítás a fenntarthatóság jegyében zajlott

A renováció során feltárult felületek bontott állapotukban maradtak: a betongerendák nem kaptak borítást, a nyers téglafalakra nem került festék. Ez amellett, hogy a fenntartható építészet elveit követi, az épület történetébe is betekintést enged, valamint karakteres esztétikát is teremt.

Több, bontásra került építőelemet – akár eltérő funkció szerint – visszaépítettek az épületbe. Így kevesebb új építőanyag felhasználására volt szükség. A külső nyílászárók azonban már nem feleltek meg az energiahatékony szigetelés elvárásainak, ezért ki kellett cserélni őket.

 

Az acélszerkezetű üvegportálok jó állapotban voltak, így az alagsori tárgyalótermek válaszfalaiként születtek újjá. Hasonló történt az üvegtéglákkal is. Hosszas szakmai eszmecserék eredményeként néhány régi radiátort is sikerült megmenteni.

Erdei Z. József szerint az építész iroda új székhelyének kialakításakor az volt az egyik legnagyobb kihívás, hogy a korábbi épületből egy nem szokványos, az industrial látvány-kialakítások között is sok egyedi megoldást tartalmazó formavilágot kellett megalkotni.

Néhány kattintással lehet szavazni

Az épületekre az Év Irodája oldalán történt regisztrációt követően lehet szavazni, az alábbi linkeken az oldal tetején lévő sárga színű „Szavazok” gombra történő kattintással.

Irányi Palota „Az Év Irodaháza”

Irányi Palota „Az Év Irodája”

Bánáti + Hartvig Építész Iroda „Az Év Irodája”

 

Galéria

Iparági hírekEBH INVESTműemlékfelújítás

Hírlevél

Hirdetés