2024.03.19, Kedd
Több mint duplájára nőtt az építőipari szakmát választó gyerekek száma egyetlen év alatt
Illusztráció - Fotó: Erdei Mihály/magyarepitok.hu

Több mint duplájára nőtt az építőipari szakmát választó gyerekek száma egyetlen év alatt

mti

2022.06.29. 11:04 - Hegedűs Gergely

A kereseti lehetőségek, az ösztöndíj, a biztos munkalehetőség és az új szakképzési törvény egyaránt ráirányítják a szülők és gyerekek figyelmét az építőiparra.

Hirdetés

Az idei tanévben az építőipari szakmacsoportot választó új diákok száma az előző évi 3000 főről 6.500 főre emelkedett - írja az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége közleménye. Ezáltal a szakképzésért felelős minisztérium TOP 10-es ranglistáján a szakmajegyzék szerinti ágazatokban tanulók létszáma szerint az építőipar a 7. helyre került.

A közlemény a lehetséges okokra is kitér, eszerint

a kereseti lehetőségek, a képzés ideje alatt kapható ösztöndíj, a biztos munkalehetőség és az új szakképzési törvény adta lehetőségek egyaránt ráirányítják a szülők és gyerekek figyelmét az építőiparra. Emellett javuló munkafeltételek, a nagyobb szakmai odafigyelés, a modern internetes eszközök használata is vonzza a gyerekeket.

Ezek közül a legnagyobb húzóerőnek az építőipari szakmunkások iránti nagy keresletet, a biztos munkalehetőséget és a növekvő béreket lehet tekinteni - szögezi le az összegzés. Legtöbben Budapesten, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében választják az építőipari szakmákat. A legdivatosabb a kőműves, a burkoló és a festő, mázoló és tapétázó szakma.

 

A 2021/2022 tanévben építőipari szakmát választók megoszlása megyénként (fő)

 

Forrás: MKIK


Már 40 vállalat csatlakozott az általános iskolásokat megcélzó programhoz

A közlemény arra is kitér, hogy évente mintegy 25 ezer nagy tudású szakmunkás éri el a nyugdíjkorhatárt, akiknek jelentős része ott is hagyja az építőipart. Így a biztató létszámbővülés ellenére pótlásuk az iskolarendszerben végzettekkel még továbbra sem megoldott.

Ez még inkább növeli annak a jelentőségét, hogy az ÉVOSZ egy nagyszabású pályaorientációs szakmai programra hívta az általános iskolákat és az építési vállalkozókat.

Az ÉVOSZ tagszervezetei közül, az ország különböző pontjáról eddig 40 vállalkozás jelentkezett igényes létesítményeik szakmai bemutatására a 7., illetve 8. évfolyamos általános iskolai tanulók részére a szeptembertől induló tanév elejére.

A megszólított általános iskolák közül 80 tanintézet igazgatója reagált ezidáig pozitívan az építőipari pályaorientációs programban való részvételre. A személyes élményeken túl pályaorientációs animációs kisfilmek is segítik a szülők és a tanulók építőipari szakmacsoporti választását.
 

 

Iparági hírekszakképzésÉVOSZ

Hírlevél

Hirdetés