2024.03.29, Péntek
Félidőben 7 százalékos növekedést mutat az építőipar éves mérlege

Félidőben 7 százalékos növekedést mutat az építőipar éves mérlege

mti, magyarepitok.hu

2022.08.15. 10:42 - Hegedűs Gergely

A júniusi termelés ugyanakkor 8 százalékkal elmaradt a tavalyi év azonos időszakához képest.

Hirdetés

Júniusban az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 8,1 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól - derült ki a KSH híréből. Folyó értéken számítva a kibocsátás 579,1 milliárd forintra rúgott, ami az idei évben a legmagasabb havi érték, ám így is elmarad a tavalyi magas bázistól. Az előző havihoz mérve 5,2 százalékkal alacsonyabb volt az építőipar szezonálisan és munkanaphatással kiigazított termelése.

Az év eddig eltelt hat hónapját tekintve ugyanakkor bővülés tapasztalható: az első fél évben az építőipari termelés 7,0 százalékkal haladta meg a múlt év azonos időszakáét.

A júniusi értékeket tekintve az építményfőcsoportok termelése közül az épületek építéséé 4,8, az egyéb építményeké 11,7 százalékkal csökkent.Az építőipari ágazatok közül az épületek építésében 6,3, az egyéb építmények építésében 15,9 százalékkal csökkent a termelés. A speciális szaképítés termelése 4,3 százalékkal esett vissza.     


Az építőipar termelői árai 25 százalékkal nőttek

A megkötött új szerződések volumene a tavaly júniusi bázisnál 27,8 százalékkal kisebb volt, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 37,0, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 11,1 százalékkal esett vissza. Az építőipari vállalkozások június végi szerződésállománya 1,2 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál. Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 10,9 százalékkal csökkent, az egyéb építményeké 10,4 százalékkal nőtt.   

A KSH jelentése szerint a második  negyedévben az építőipar termelői árai - egyes építőanyagok jelentős drágulása miatt - az előző év azonos időszakához viszonyítva 25,0 százalékkal, az előző negyedévhez képest 7,6 százalékkal nőttek. Éves összevetésben az épületek építésében és a legnagyobb súlyú speciális szaképítésben hasonló mértékben, 27,7 és 27,2, az egyéb építmények építése terén pedig  19,0 százalékkal nőttek az árak

Iparági hírekKSHiparági elemzésépítőipar

Hírlevél

Hirdetés