2024.04.18, Csütörtök
A tervezéstől az átadásig – a teljes építési folyamatban alkalmazza a BIM-et a Bayer
Illusztráció: unsplash.com

A tervezéstől az átadásig – a teljes építési folyamatban alkalmazza a BIM-et a Bayer

magyarepitok.hu

2023.03.07. 08:01 - Bíró Beáta

A dinamikusan fejlődő építőipar vállalat innovatív technológiákban, megoldásokban az élen jár Magyarországon. A Bayer Construct Zrt. mindenben a hatékonyságra és a lendületességre törekszik. Ebben a szellemben fejlesztik tervezési tevékenységüket is, amellyel a teljes portfóliójukat igyekeznek még hatékonyabbá tenni.

Hirdetés

A munkaerőhiány igazolta a Bayer felismerését, hogy egyes munkák elvégzésénél különösen fontos a hatékonyság. A kieső termelékenységet, munkaerőt technológia és innováció útján pótolják.  

A Bayer Construct cégcsoportnál 2019-ben indult el az épületinformációs modellezés és mára az országban egyedülálló hatékonyságú, termeléshez kapcsolódó tervezési üzletágat építettek fel. Élére Iski Tamás állt, aki a speciális látszóbetonelemek kivitelezését irányította a Puskás Aréna építésénél, és számos nagy projektet vitt sikerre. (Az üzletágvezetővel lapunk korábban nagyinterjút készített.Balázs Attila vezérigazgató hosszú évek óta nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy minden területen a legmagasabb színvonalat érjék el. Ezen célokhoz a legmodernebb gépeket, a legkorszerűbb eszközöket, a legjobb mérnököket alkalmazza. Ennek az útnak csak az egyik állomása volt a BIM előnyeinek kiaknázása.

A tudatos és jól koordinált tervezés a leghatékonyabb eszköz ahhoz, hogy időt, költséget és munkát takarítsanak meg.

Természetesen a Bayer tervező szakemberei is tanulmányoztak külföldi mintákat, de nem volt olyan konkrét példa, amit követtek, inkább saját tapasztalataikra alapoztak.

 

Bayer Construct székház és annak BIM modellje
Forrás: Bayer Construct 

 

Különleges módszerrel közelítették meg a BIM-alapú tervezést

Alkalmazását a Bayer csapata egy már elkészült projekt elemzésével kezdte. A Balatonlellén felépült Napfény Resort apartmanház kész épületének kiviteli tervei alapján hoztak létre egy BIM-es mintamodellt. Ezt összehasonlították a kész épület mutatóival, így pontosan kiderült, melyek azok a sarokpontok, ahol eltérések mutatkoztak, és elemezték. A vizsgálat nagyon jól megmutatta a gyenge pontokat.  

A tervezői csapat az elmúlt 20 év tapasztalatát igyekszik összehangoltan érvényesíteni a teljes láncolatban. A modellek és az azokból származtatott tervek felhő alapú, automatikusan frissített tartalmú tárhelyről a bevont résztvevők számára egységesen elérhetők.

 

Iski Tamás 
Fotó: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

 

Egy összehangolt tervben minden jól látható

Mint az üzletágvezető mondja, a Bayer csoportra jellemző a gyorsaság és a hatékonyság. A Bayer kizárólag olyan szakemberekkel működik együtt, akik BIM-ben terveznek a vállalat pontosan megfogalmazott elvárásai alapján.

A cégcsoport egyik erőssége a szerkezetépítés, az üzletág elsősorban ezt hivatott kiszolgálni: tartószerkezeti terveket készít és az ehhez kapcsolódó, a cégcsoport biharkeresztesi betonelemgyártó üzemében készülő, előregyártott épületszerkezeti elemekhez szükséges gyártmányterveket.  

„Nem egyszerűen gyártmánytervet, inkább információcsomagot adunk át az üzemünknek (ez a BIM lényege). A korszerű elemgyártás nem működhet másként, mindent 3D-ben tervezünk. Az üzem fájl alapú kommunikációt használ, közvetlenül kap mennyiségi és geometriai adatokat a terv részeként a gyártmánytervezőtől, amelyek a raktárkészlet változását is segítenek követni, valamint az automata gyártósorokat is ellátják – részletezi az összekapcsolódást Iski Tamás.

Ennek előnyös következménye az optimális anyaggazdálkodás is.

 

Az ütközésmentesség időt és munkát takarít meg

A Bayer tervezői számára a legfontosabb a különböző szakági tervek összehangolása és ütközésmentessége – ezt külön hangsúlyozza az üzletágvezető.

Ha hibák maradnak a tervekben és a kivitelezés közben derül ki, hogy ugyanazon a helyen fut pl. egy gépészeti nyomvonal és egy elektromos fővezeték, akkor az jelentős többletköltséget és időveszteséget okoz. Ilyenkor az építkezésen kell kijavítani a hibát, ami több idő és költség. Tehát egy jó minőségű, átgondolt BIM alapú terv, még ha az előkészítés a szokásosnál több időt vesz is igénybe, később megtérül. A hatékonyság itt mutatkozik meg - indokolja az elvárásokat Iski Tamás.  

 

Mélygarázs a valóságban és modellje

 

Az üzemeltetésben is sokat jelent a BIM

A módszer a szerkezettervezésen és az anyagszükséglet tervezésen túl modern alapokra helyezi az üzemeltetést is.

Ha elkészült egy épület, az addig használt komplett információcsomagot ebben is hasznosítani lehet. Az üzletág vezetője ezt egy példával szemlélteti:

„Ha egy tablettel vagy VR szemüveggel bejárunk egy épületet, részletek feltárulnak előttünk, mintha egy számítógépes játékban lennénk. El lehet tüntetni a falakat, a mögöttük lévő vezetékek és berendezések láthatóvá válnak. Adataikat (karbantartási időszak, teljesítmény, típus, stb.) QR kódok segítségével egy élő rendszerben, azonnal meg lehet jeleníteni. A kötelező üzemeltetési feladatokhoz emlékeztetőt lehet rendelni, hiba esetén sokkal könnyebb a beazonosítás, feltárás, minimalizálható a visszabontás mértéke, stb. A lehetőségek szinte határtalanok.”

 

Zöldmező lakópark és modellje

 

Előregyártott fürdőszoba? BIM-mel lehetséges!  

A cégcsoport egyik különlegessége, hogy egyes fejlesztéseiken előregyártott fürdőszobákat építenek be.

A fürdő- és WC-blokkok a Bayer Construct sóskúti üzemében készülnek teljesen felszerelve: burkolva, beépíte, WC-vel, fürdőkáddal, tükörrel, szerelvényekkel, kivéve az ajtót, amely csak akkor kerül a helyére, amikor már beillesztették az épületbe. Itt kiemelten fontos, sőt feltétel a blokkok és a kapcsolódó strangok BIM alapú, átgondolt tervezése, hiszen a különböző csatlakozási pontok utólagos áthelyezésére az előregyártás miatt, nincs lehetőség.

Kijelenthető, hogy az előregyártott elemek használata és a BIM olyan szorosan összefügg egymással, hogy gyakorlatilag előregyártás BIM nélkül ma már nem is létezhet profi módon.

 

Előregyártott fürdőszoba blokk gépészeti kapcsolatai

 

Előregyártott fürdőszoba blokk robbantott modellje

 

Ezen túl a most készülő épületekben előregyártott erkélyelemeket, lépcsőket, fal- és födémelemeket építenek be, amellyel rendkívüli mértékben felgyorsítható a kivitelezés.

Összességében tehát számos előnye van, ha egy teljes projekt BIM-ben készült tervek alapján valósul meg. Az innováció alkalmazásával professzionális kivitelezési folyamat alakítható ki, amellyel jelentős idő, munka, költség, felhasznált anyag takarítható meg. Átláthatóbbá teszi az egyes fázisokat, megkönnyíti a projekt ellenőrzését, nyomon követését. Mindezeken túl hasznára válik a tervezői szakmának, hiszen egy olyan új látásmódot követel meg, amely új szintre emeli a 21. századi építészetet és építőipart.

 

 

A Bayer Construct Zrt. BIM tervezői üzletágának vezetője még egy fontos dolgot kiemel: egy épület virtuális lemodellezése azért is kulcsfontosságú, mert itt nincs kibúvó: kiderül minden hiba, amelyeket addig javítanak a tervekben, amíg láthatóan tökéletes nem lesz a végeredmény.

Iparági hírekBayer Construct Zrt.BIMtervezéselőregyártásszerkezetépítésBiharkeresztes

Hírlevél

Hirdetés