2024.04.29, Hétfő

Hirdetés

Az eredmények őket igazolják: a digitalizációba fektető cégek elhúztak a többiek mellett
Fotók: HunaroCAD és BuildEXT

Az eredmények őket igazolják: a digitalizációba fektető cégek elhúztak a többiek mellett

magyarepitok.hu

2023.06.24. 09:33 - Hegedűs Gergely

Az építőipari tervezés, gyártás és kivitelezés jövőjét meghatározó újdonságokat elemző konferenciát tartottak Budapesten. Többek közt kiderült, hogy az építőipari vállalatok fektettek energiát a legkisebb hányadban az elmúlt években a digitalizációba, illetve a digitalizált vállalatok arányait tekintve hazánk nagymértékben elmarad az összes európai államtól.

Hirdetés

Budapesten június 14-én az Etele plázában tartották meg a HungaroCAD Kft. által szervezett Autodesk-szakmai fórumot.

Az esemény a tervező szoftvereket gyártó Autodesk azon technológiai újdonságaiba adott betekintést, amelyek a tervezés és a gyártás jövőjét fogják meghatározni, vagy már dominálják is.

Az építőipar és a gépipar szereplőinek egyaránt üzeneteket megfogalmazó konferencia a plenáris előadásokat követően két szekcióra (építőipar&térinformatika, gépipar) oszlott – lapunk most az előbbiről számol be a BuildEXT Kft.-től kapott összegzés alapján.


A magyar települések és vállalatok digitalizáltsága is rendkívül alacsony

Az eseményt Sabathiel Balázs (HungaroCAD és Arkance Systems Hu, CEO) nyitotta meg. Előadásában a hangsúlyt az építőipari digitalizáció fontosságára helyezte, amihez az European Investment Bank Digitalisation in Europe 2022-2023 felméréséből hozott érdekes és látványos diagramokat.

Sabatiel Balázs (Fotó: HungaroCAD)


A tanulmányból többek között látható volt, hogy Covid-19 ide, hatékonytalan működés oda, továbbra is az építőipari vállalatok fektettek energiát a legkisebb hányadban az elmúlt években a digitalizációba. Ezen belül is Magyarország sereghajtó: egy másik ábra bemutatta, hogy a települések digitalizáltsága Romániához hasonló módon, hazánkban is rendkívül alacsony szintű és a digitalizált vállalatok arányait tekintve is nagymértékben elmaradunk az összes európai államtól.


Így húztak el a digitalizáló cégek, a különbség egyre nő

A fentiekre csatolt rá Patrik Minks, az Autodesk területi értékesítési vezetője, aki bemutatta az Autodesk elmúlt pár hónapban készített, a tervezés és kivitelezés állapotáról szóló State of Design and Make felmérés eredményét. Ebből számos egyéb mellett az a tény is egyértelműen látható volt, hogy azok a cégek teljesítettek jobban az elmúlt 3 évben, akik a digitalizációra nagyobb hangsúlyt tettek - és ez a teljesítménybeli különbség a jövőben egyre inkább növekszik.

Ennek eredményeként vezette fel a szolgáltatások bővülését/átalakulását, ami az Autodesk Design and Make platform lesz, ami esetünkben azt jelenti, hogy az építőipari értéklánc elejétől kezdenek el felépíteni a digitalizált folyamatokat, majd ezt tervezik továbbvinni az életciklus minden elemére.

Első lépésként a FormIt alkalmazást ültették át Construction Cloud-ba és a projektek projekttervezési fázisát, koncepciótervezést és a budget estimate folyamatot kombinálják a helyszínanalízisekkel. Ez a Forma nevű felület, ami már elérhető az AEC collection-ben.


Egy üdítő példa Kecskemétről

Az Autodesk után a Paulinyi & Partners digitális fejlesztési vezetője, Szivák Béla mutatott be egy saját fejlesztésű PowerBI-t és Autodesk Construction Cloudot felhasználó alkalmazást, ami a beruházások, ingatlanfejlesztések költségbecslését és megtérülését elemezte.

Az Abrazív Kft., egy kecskeméti technológiai tervező cég, amely takarmánykeverő üzemeket tervez. Üdítő volt Misits György főkonstruktőr előadása - gyakorlatilag 1999 óta a 3D és BIM technológia minden lépésén egyedül végigmenő vállalat a ma elérhető szinte minden BIM technológiát használja (modellépítés, szakági koordináció, gyártástámogatás, ütközésvizsgálat, scan2BIM, drónozás), jelenleg az AR technológia alkalmazásával kísérleteznek.


Érdekes fejlesztési irányok a Revitnél

Ezután a 3dhome alapítója, Kaiser Péter mutatta be az Autodesk látványtervezési eszköztárát, amiből különösen a Twinmotion folyamatokat és az ehhez kapcsolódó oktatásaikat emelte ki. Nem elhanyagolható az az információ, hogy a jelenlegi több felületen létező vizualizációs content library-ket összevonják egyetlen marketplace-re.

A KÉSZ Metaltech két BIM menedzsere, Trick Ildikó és György Gábor mutatta be egy esettanulmányon keresztül a gyártmánytervezési-gyártási-és építéshelyszíni folyamatukat, amit Autodesk Construction Cloud és Assemble eszközökre építettek.

Schnierer Gábor építőmérnök és Revit alkalmazásfejlesztő bemutatta a Revit képességeit a vasbetonszerkezetek területén. Látszik az előrehaladás (a prezentációban a 2008-as verzióval kezdte), a folyamatos fejlesztéssel lassan elkészíthető egy „Magyarországon is megszokott” vasalási terv és vaslista. A következő évek fejlesztése(i) pl. a Revit analitikai motorjában/motorjaiban is várhatók, ami mindenképpen érdekesen hangzik.


BIM alapú tételes költségvetés és modellalapú kivitelezéskövetés

Lovász Dávid, a BuildEXT BIM menedzsere a CRE Awards nyertes ACADEMIA irodaház projektet prezentálta. "Az élő BIM modell ereje" című esettanulmányban bemutatta hogy a lobbytér felújítását, gépészeti korszerűsítést és testfitek tervezését magába foglaló projekt részeként létrejött BIM modellt miként lehet későbbi bérleményi fitoutok tervezésénél felhasználni. Kitért a BIM alapú tételes költségvetés illetve a modellalapú kivitelezéskövetés szerepére is, lépésről lépésre bemutatva a Revitre épülő workflow-t.

Lovász Dávid (Fotó: HungaroCAD)

 

Kathy Dávid, a Colas Hungária szakembere (BIM chief engineer) mutatott be egy roadmap-et a COLAS infrastruktúra részlegén alkalmazott szoftverekből, aljárásokból. Az út- és hídépítés nagyon sajátos eszközparkkal dolgozik, de látható, hogy sok mindenre megvannak a 3D és BIM eszközök.


Térképen navigálva tudjuk elérni egy adott terület feltöltött terveit

Az utolsó két előadást az Arkance Systems HU kollégái tartották. Csevernák Róbert beszélt a TwiGIS nevű platformról, amely egy jól vizualizált, layerszerűen egymásra helyezett adat-, terv-, és modelltároló. Egy térképen navigálva tudjuk elérni egy adott terület (telek) feltöltött terveit, illetve modellállományát (IFC formátumban). A rendszer üzemeltetésre is alkalmas, elérhető pc-n, és mobil eszközökön is.

Az utolsó előadást Pálinkás Márk tartotta, aki arról beszélt, hogy milyen módszerekkel tudnak beférkőzni egy fájl adattartalmába, és onnan kinyerni további hasznos információkat, illetve további műveletekhez adatokat. Ezáltal képesek olyan megbízásokat teljesíteni, ahol a meglévő tervállomány nem tud egyből a felmerülő kérdésekre releváns válaszokat adni, de a belső részekről még kinyerhető az információ, így a feladat elvégezhetővé válik.

A részletes program megtekinthető a HungaroCAD oldalán, további fotók a cég Facebook posztjában találhatók.

Galéria

Iparági hírekdigitalizációBuildEXT Kft.HungaroCAD Kft.tervezésColasKÉSZ Metaltech Kft.KÉSZ Csoport

Hírlevél

Hirdetés