2024.04.25, Csütörtök
Több kategóriában is taroltak a Magyar Építő Zrt. által végzett kivitelezések Az Év Tetője 2023 díjátadón
Magyar Építő Zrt.

Több kategóriában is taroltak a Magyar Építő Zrt. által végzett kivitelezések Az Év Tetője 2023 díjátadón

magyarepitok.hu, epiteszforum.hu

2023.06.07. 13:17 - Kolinek Nóra

A magyar építőipar egyik legrégebbi és legjelentősebb képviselője által kivitelezett épületeket újabb elismerésekkel jutalmazták.

Hirdetés

Ahogy arról korábban beszámoltunk 2023 májusában átadták Az Év Tetője Nívódíjakat. A több mint harminc évvel ezelőtt alapított pályázat célja a hazai tervezők és mesterek magas színvonalú munkájának elismerése. Az Épületszigetelők, Tetőfedők, Bádogosok és Ácsok Magyarországi Szövetsége (ÉMSZ) pályázata Magyarország és a régió legrangosabb szakmai megmérettetése tető, homlokzat, épületburok témakörben – olvasható az Építészfórum cikkében.

Idén összesen 69 pályamű érkezett az ország legjobb ács, tetőfedő, szigetelő és bádogos szakembereitől, kivitelező cégéitől és építész tervezőitől. A mezőny rendkívül erősnek bizonyult, a hazai, valamint nemzetközi tagokból álló zsűri végül 36 pályázatot jutalmazott elismeréssel.

A Nívódíjas épületek között szerepel irodaház és több különleges közintézmény is. Az esemény fővédnöke Lánszki Regő, az Építési és Közlekedési Minisztérium építészeti államtitkára volt. A gálaesten összesen 9 Elismerő oklevelet, 11 Különdíjat, 11 Kategóriadíjat, 4 Nívódíjat adtak át, valamint a hagyományokhoz híven kiosztották az Aranyceruza Vándordíjat is.

 

Átfogó fejlesztést kap a történelmi múltú pályaudvar

A Nyugati pályaudvar a fémlemezfedés szekcióban nyerte el az elismerést. A pályaudvar egy jelentős fejlesztéssorozat részeként a MÁV Zrt. beruházásában, a Magyar Építő Zrt. kivitelezésében, 8200 négyzetméteren születik újjá. A magyar szakipari munkások színe-javát felvonultató rekonstrukció során közel 200 szakember helyszíni, és további 100 fő műhelyekben előregyártással végzett munkája mutatkozik meg a nem mindennapi műemléképületben. A kivitelezők gondos munkáját és magasfokú szakértelmét a legapróbb részletekig kidolgozott szerkezetek bizonyítják.

A képre kattintva galéria nyílik!

A díszműbádogos feladatokat alvállalkozóként a HOREX Kft. végezte el. Korábban Magyar Építő Zrt. társaságában exkluzív betekintés nyerhettünk a vállalat műhelyébe, ahol bemutatták a Nyugati pályaudvar egyik legfontosabb kézműves projektelemeinek megújítási folyamatait.

A magyarepitestechnika.hu cikke szerint az ács és bádogos kivitelezés során több, mint 1000 köbméter faanyagot építettek be, 10.481 négyzetméter korcolt lemezfedést készítettek el, 1043 méter kettősfalú belső helyzetű csatornával és 1767 db díszműbádogos elemet helyeztek el, valamint 2144 méter tagozatos párkányt és díszes élgerincet gyártottak és szereltek fel.

 

A Magyar Zene háza

Újabb elismerést zsebelhetett be a Liget Budapest projekt keretében a Magyar Építő Zrt. kivitelezésével készült Magyar Zene Háza. A világszerte is egyedülállónak számító épület tetőszigetelés szekcióban nyerte el az Aranykefe Vándordíjat, melyet a Metal Hungaria Holding Zrt. vehetett át.

Az épület 5. homlokzataként megvalósult tetőszerkezet a maga nemében teljesen egyedi és rendkívüli szakmai kihívást jelentett a tervezőnek és a kivitelezőnek egyaránt. A térben többszörösen torzult héjszerkezet, a számtalan szabálytalan, részben üvegezett, részben nyitott fénykutakkal áttört felület szigetelési feladatainak megoldása nagyon komoly felkészülést követelt meg a tetőszigetelőtől.

Szintén a Magyar Zene Házán végzett munkájáért, a legjobb tervezőnek járó Aranyceruza-díjat Reisch Richárd és Varga Bence kapták.

 

Újabb díjakat nyert a Néprajzi Múzeum is

Tetőszigetelés szekcióban zöldtetők/hasznosított tetők kategóriában a Néprajzi Múzeum nyert elismerést, melyet a Renomé-Bau Kft. és Lajta-Duna Építő És Vízszigetelő Kft. vehetett át. A Liget Budapest Projekt keretében megvalósult épület kivitelezését a ZÁÉV Zrt. és a Magyar Építő Zrt. konzorciuma végezte el.

A Városliget zöld kiterjesztéseként funkcionáló tetőkertben több mint 3.000 köbméter, speciális tápanyagokkal dúsított termőtalajt terítettek el az épület domboldalain, melyekbe növényeket és fákat ültettek. Virágos és hagymás évelőkből mintegy 1.500, lombos cserjékből 7 db, örökzöldből közel 100 db, díszfűből mintegy 700 példányt ültettek el. Összességében 7.300 négyzetméternyi parkfelületet alakítottak ki az épület tetőívén, amely hangulatos közösségi térként várja a látogatókat, legmagasabb pontján pedig lenyűgöző panorámát nyújt a Városligetre és a fővárosra.

 

Az Néprajzi Múzeum emellett további elismeréseket is szerzett. Az Architizer építészeti magazin immáron 11 éve minden évben többféle kategóriában ítéli oda az Achitizer A+ díjakat, amellyel célkitűzése szerint a világ legkiválóbb építészirodáinak időtálló munkáira irányítja a figyelmet. Az egyes kategóriákban kiosztásra kerül a zsűri szakmai fődíja, valamint nyilvános szavazást követően a közönségdíj is – derült ki az Építészfórum cikkéből.

Az idei, május 30-án kihirdetett eredmények alapján a Napur Architect tervezte Néprajzi Múzeum Cultural - Museum és Details - Architecture +Facades kategóriákban nyert közönségdíjat.

Galéria

Iparági hírekMagyar Építő Zrt.ZÁÉV Építőipari Zrt.MÁVHorex Kft.nívódíjakMagyar Zene HázaMetál Hungária Holding Zrt.Néprajzi MúzeumRenomé-Bau Kft.Lajta-Duna Építő És Vízszigetelő Kft.építőipari cégekLiget Budapest ProjektNAPUR Architect Kft.

Hírlevél

Hirdetés