2024.05.03, Péntek

Hirdetés

Kihívások az építőiparban, avagy BIM nélkül fejlődés sincs – interjú Szalados Lászlóval
Főkép: kerekasztalbeszélgetés a BIMTalkon (Fotók: KÉSZ Csoport)

Kihívások az építőiparban, avagy BIM nélkül fejlődés sincs – interjú Szalados Lászlóval

magyarepitok.hu

2023.12.11. 10:00 - Szabó Ákos

Az építőipar dinamikus átalakulása és a technológia fejlődése jelentős változásokat hozott a tervezés, az előregyártás és a kivitelezés terén egyaránt. A KÉSZ Csoport a teljes építőipari értékláncot lefedő BIM módszertani alkalmazások cégcsoport szintű stratégiai összehangolásán dolgozik már második éve. Ennek lépéseiről, mérföldköveiről és jó gyakorlatairól beszélgettünk Szalados Lászlóval, a KÉSZ Holding Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettesével, a cégcsoport BIM integrációjának felelős vezetőjével.

Hirdetés

Szalados Lászlótól elsőként azt kérdeztük, hogyan látja a KÉSZ Csoport az építőipar alakulását 2023-ban, és miként van összhangban ez a cégcsoport korábbi stratégiai céljaival? Kérdésünkre átfogó választ kaptunk:

„a technológia fejlődése olyan folyamatoptimalizálást tesz lehetővé, amelyet korábban elképzelhetetlennek tartottunk. A KÉSZ Csoport stratégiai célkitűzései továbbra is stabilak: kiemelkedő szakértővé válni a BIM 4D és 5D területén az új technológiák implementálása által. Ennek érdekében folyamatosan azon dolgozunk, hogy standardizáljuk a folyamatainkat, és kialakítsuk az ehhez szükséges követelményrendszert, környezetet.”

A BIM nem csupán egy technológiai változás, egy lehetőség az építőipar számára, hiszen lehetővé teszi az információk egységes kezelését és hasznosítását az épületek teljes életciklusában.

 

Szalados László

Ahogyan egy korábbi Magyar Építők interjúban Szalados László rámutatott,

„Ez tulajdonképpen egy hosszú távú, folyamatos fejlődés és egyben lehetőség az építőipar számára. A KÉSZ Csoportnál jelenleg is azon dolgozunk, hogy a BIM alkalmazása teljes mértékben integrálódjon a cégcsoport működésébe, és a modell alapú előrehaladás segítségével valós idejű adatokkal tudjuk követni például egy építkezés aktuális állapotát.”

Kiemelte: a KÉSZ Csoport folyamatosan fejleszti a képességeit és munkatársai tudását a BIM-módszerek terén, beépítve az új eljárásokat a mindennapi munkafolyamatokba.

„Ennek érdekében célzott képzéseket és támogatást biztosítunk a szakértői csapat kialakításához, ugyanis a cégcsoport szintű egységes stratégia meghatározása és implementálása, valamint az összehangolt folyamatok megteremtése kiemelkedő fontosságú az építőipar digitális átalakulásában és a hatékony munkavégzésben”

– foglalta össze.

 

 

Szalados László azt is kifejtette, hogyan léptek erre a fejlődési pályára.

"A 2022-es év elején meghatározó döntést hoztunk azáltal, hogy kidolgoztuk a konszolidált, rövid és hosszú távú célokat, és egyben gyakorlati lépéseket is megfogalmazó BIM Stratégiánkat. Mindez útmutatóként szolgál ahhoz, hogy a cégcsoport sikeresen vegye az akadályokat az építőipar dinamikusan változó területén és egyben elérje kitűzött céljait.”

 

A KÉSZ Csoport, mint ahogyan az iparági szereplők nagy része, tudatában van az építőipari cégek tevékenységével járó gazdasági, társadalmi és környezeti felelősségnek és a fejlődésben rejlő lehetőségeknek

Köztudott, hogy az építőipar jelentős részt képvisel hazánk GDP termelésében – emlékeztetett a műszaki vezérigazgató-helyettes, majd hozzátette: az ágazat stabil és eredményes működése közvetlen hatással van az ország gazdasági növekedésére és jólétére.

„Emellett az épített környezet alapvető fontosságú a mindennapi életünkben: lakóhelyeink, munkahelyeink és közösségeink szerves részét képezi. A fenntartható és innovatív építési megoldások bevezetése nemcsak az épített környezet minőségét javítja, de egyben hozzájárul a klímaváltozás elleni küzdelemhez is. Az építőipar fejlődése, egyre hatékonyabb működése és fenntarthatósági törekvései a globális szinten tapasztalható változásokhoz is hozzájárulnak, így az együttműködés és az innováció az iparág minden szereplője és a társadalom számára is kiemelten fontos. Ezt a szellemet tükrözi az Építési beruházások új törvénye (2023. évi LXIX. törvény az állami építési beruházások rendjéről - a szerk.) amelynek megalkotásában az ÉVOSZ felkérésére tapasztalataink megosztásával mi is aktív részt vállaltunk” – fejtette ki és rámutatott: „a BIM stratégiánk szilárd alapot nyújt a KÉSZ Csoport számára a következő évek fejlődéséhez és célkitűzéseink megvalósításához.”

 

 

Ezen túlmenően a megrendelői igények is folyamatosan jelen vannak, melyeket szükséges figyelembe vennünk anyagi, műszaki és az átláthatóság tekintetben is. A beruházók igényeinek kielégítése mellett a minőségi munkavégzés alapvető fontosságú. Az átlátható és megbízható működés bizalmat épít mindkét fél részéről, ezért a fejlesztések során folyamatosan azon kell dolgozunk minden szinten, hogy biztosítsuk mindezt.

 

„Az innováció folyamatosan jelen lévő, meghatározó tényezővé vált a cégcsoport életében”

A beszélgetés ezt követően a kitűzött célok implementálása, valamint a társaság konkrét programjainak és terveinek bemutatása irányába fordult. Szalados László elmondta: a KÉSZ Csoport stratégiai partnere, az IQ Kecskemét Kft. felel az innovációk összefogásáért és a BIM stratégia hatékony végrehajtásáért a cégcsoporton belül.

„Ez az innovációs központ kiemelkedő szerepet játszik a vállalatcsoport fejlődésében, hiszen aktívan részt vesz az új technológiák és fejlesztések követésében, integrálásában és végrehajtásában. A BIM stratégia kidolgozása és megvalósítása ugyancsak ezen csapat munkájának eredménye, melynek implementálása már a tavalyi évben megkezdődött. Idén a KÉSZ Csoport tagvállalataihoz és stratégiai partnereihez új BIM menedzserek és koordinátorok csatlakoztak, ezzel is segítve az implementációt és a szinergiák kihasználását.”

A vezérigazgató-helyettes szavaiból kiderült: a KÉSZ Csoport fontos szerepet vállal a mérnökképzés mellett a szakképzés és oktatás területén is hazánkban, mely tevékenységért a cégcsoport kötelékébe tartozó Edupark Nonprofit Kft. felel. A mérnökképzés kapcsán Szalados László kiemelte: „Nagy büszkeség számunkra, hogy az egyetemekkel közös munkának köszönhetően sikeres gyakornoki programot indítottunk 2022-ben, melyet az idei évben tovább folytatunk. Ennek köszönhetően számos fiatal kollégával, a jövő szakembereivel bővítettük csapatunkat, általuk pedig tovább erősítettük a tagvállalati integrációt. Ezen kollégák dedikáltan egy-egy tagvállalat, vagy stratégiai partner cég BIM transzformációját segítik elő. Fontos különbség a piaci gyakorlatokkal szemben, hogy a gyakornokok és a BIM stábtagok nem csupán sziget-szerűen működnek, hanem egy mátrix-szervezetként dolgoznak, megosztják egymással szakmai tapasztalataikat, közösen találnak megoldásokat egy-egy problémára, ezáltal pedig segítik egymás munkáját. Együttműködésükkel igyekeznek hidat képezni az egyes tagvállalatok és szakterületek között, biztosítva a folyamatos fejlődést, információmegosztást, kommunikációt, ezáltal pedig az eredményes működést.”

Mindezt elősegíti a KÉSZ Csoporton belül aktív innovátor közösség is – számolt be a vezető. „Az általuk életre hívott innovációs napok kiválóan szolgálnak kommunikációs és tudásmegosztó platformként, melynek során tematikus előadások mentén értekezik a csapat az innovatív működés és a kapcsolódó újítások legfrissebb fejleményeiről. Az innovációs napok rendszeressége és tematikus felépítése segít a vállalatcsoport innovatív kultúrájának mélyítésében, ahol az ötletek és az újítások minden szinten értéket teremtenek.  Ezáltal egy folyamatosan jelen lévő, meghatározó tényezővé vált a cégcsoport életében.”

 

Saját szervezésű BIM konferencia és fórum – a tudásmegosztás jegyében

Ezt követően arról esett szó, hogyan is sikerült a munkatársakat bevonni ebbe a nagyszabású átalakulási folyamatba. Szalados László elmondta: „a 2022-es évben, a stratégia elfogadását követően, a KÉSZ Csoport BIM programjának részeként egy nagyszabású BIM alapozó képzést tartottunk az összes érintett kollégánk számára. A BME oktatóinak segítségével lebonyolított oktatásokon csaknem 700 kolléga vett részt és mélyült el a témakör rejtelmeiben. Ez egy erős elméleti alapot adott a csapatnak, amely lehetőséget nyújtott a további építkezésre” – mutatott rá, majd hozzáfűzte – „a fejlesztési folyamat következő lépéseként következtek a gyakorlati oktatások, bemutatók, ahol alkalmazott megoldásokkal ismerkedhettek meg a szakembereink az újdonságok, aktualitások mellett.”

 

 

„Idén mindezt továbbfejlesztve első alkalommal megszerveztük a BIMTalk névre keresztelt konferenciánkat, a Lurdy moziban, melynek során több, mint 70 kolléga kapott mélyebb betekintést a BIM aktualitások világába. A konferencia során előadóink részletes és gyakorlati prezentációkon keresztül mutatták be az építési folyamatokat az épületfelmérésektől a generáltervezésen át egészen a gyártásig és kivitelezésig.

A tervek szerint ez a típusú hibrid oktatási platform, melynek első lépcsője a BIMTalk konferencia keretein belül valósult meg, folytatódik majd - teret biztosítva a gyakorlati újítások bemutatásának és fórumot adva az erről beszélni, konzultálni, vagy akár vitatkozni vágyóknak. Fő célja a gyakorlatias és napi szinten használható tudásátadáson túl folyamatos fókuszban tartani a teljes értékláncon átívelő gondolkodás, a nyílt és egyértelmű kommunikáció, valamint az átlátható működés fontosságát.”

 

 

A tanulmányi versenyeken is figyelemmel kísérik az innovatív gondolkodást, BIM szemléletet és a kreativitást

Szalados László bővebben is kifejti, pontosan milyen lépéseket tesz a KÉSZ Csoport az építőipar és kifejezetten a BIM iránt érdeklődő fiatal generációk felkarolása érdekében az ösztöndíjprogram mellett. „A fejlődés érdekében szorosan együttműködünk különböző műszaki egyetemekkel. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel (BME) például közösen szervezünk projekteket, előadásokat, képzéseket és gyakornoki programokat. A Tudományos Diákköri (TDK) konferenciákat is előszeretettel támogatjuk, figyelemmel kísérve a fiatal tehetségek fejlődését és bekapcsolódását az építőiparba” – mutatott rá, majd elmondta: „idén például 3 KÉSZ Csoporthoz köthető TDK különdíj is kiosztásra került a BME hallgatói között. Azon diákokat jutalmaztunk, akik benyújtott dolgozatai a digitális mérnöki innováció, illetve a BIM Módszertan és BIM Modell alapú megoldások területén mutatnak be fenntartható újításokat. Különdíjat azok a dolgozatok érdemeltek, amelyek kiemelkedő módon ötvözik ezen területek legújabb trendjeit és hozzájárulnak az építőipar digitális átalakulásához.”

A jövőben is fenntartjuk az egyetemekkel való közös munkát, hiszen a folyamatos szakember-utánpótlás mellett az egyetemi kutatási és fejlesztési tevékenységek támogatásával egyértelműen előre lendíthetjük az iparágat.

 

 

Stabil alapok és megfelelő megközelítés szükséges

Az interjú végéhez közeledve a KÉSZ Csoport konkrét BIM-fejlesztései kerültek szóba. „A folyamatos projektmunkáink mellett 2023-ban nagy hangsúlyt fektettünk belső háttérfolyamataink fejlesztésére” – emelte ki a műszaki vezérigazgató-helyettes, majd konkrétumokkal is megismerkedhettünk: „A műszaki adatrögzítés, CRM rendszer és humán adatbázisépítés projektek az egységes működést szolgálják, miközben a vállalati ERP és DMS rendszerek fejlesztése hatékonyabbá teszi a nagy mértékben eltérő információigényű területek közötti együttműködést. A gyártás és kivitelezés területén is új mérföldkőhöz érkeztek a BIM módszertan alkalmazások a cégcsoportnál: gyártási tevékenységünk során egyre inkább automatizált gyártási és követési eljárásokat alkalmazunk, míg a kivitelezés terén az építéshelyszíni adattárolás, információmegosztás és adatgyűjtés elősegítésére több CDE platformot is bevezettünk a mindennapi működés részeként.”

Más konkrét példákat említve a cégcsoport egyes tagvállalatairól és a KÉSZ Csoport romániai leányvállalatáról is szót ejtett: „a KÉSZ Metaltech az Autodesk Construction Cloud szolgáltatását alkalmazza, kiegészítve az Assemble megoldásaival a szaktervezés-gyártáselőkészítés és gyártás folyamatában. Emellett a KÉSZ Romániánál bevezetésre került az Autodesk Construction Cloud a tervezés és építéshelyszín közötti kommunikáció gyorsítására, míg a KÉSZ Építő Zrt. a DALUX alkalmazást implementálja az építéshelyszíni adatok kezelésére és az egyértelmű kommunikáció érdekében. Valójában az az álláspontunk, hogy nem egy szoftverkörnyezet adaptációja a cél, hanem annak a képességnek a kialakítása és állandó fejlesztése, mely lehetővé teszi bármely ilyen jellegű rendszer gördülékeny használatát.”

Zárszóként Szalados László emlékeztetett: „A munka azonban nem áll meg, hiszen a technológiai fejlődése is folyamatos, mellyel lépést kell tartanunk. A BIM módszertan alkalmazásának köszönhető átlátható, egységes és hatékony működés nem csak a jövőben, de napjainkban is elengedhetetlen – a piaci környezet által állított kihívásokat a folyamatos tanulás és a bizalom tudja enyhíteni. A KÉSZ Csoport épp ezért továbbra is elkötelezett az innováció és a fejlődés mellett, folytatva az építőiparban betöltött kulcsfontosságú szerepét.”

Galéria

Iparági hírekKÉSZ CsoportBIMbim.GROUP Kft. EduparkIQ Kecskemét Kft.iparági elemzésinterjúTudásépítő-Team ÁKK Nonprofit Zrt.szakképzés

Hírlevél

Hirdetés