2024.04.28, Vasárnap

Hirdetés

Újabb területen támaszkodhatunk pontfelhős felmérésre
Fotók: PERI

Újabb területen támaszkodhatunk pontfelhős felmérésre

magyarepitok.hu

2023.12.29. 10:00 - Móré Levente

Ipar 4.0 megoldásokkal javítja a PERI az állványtelepítések pontosságát.

Hirdetés

Az építőipari folyamatok hatékonyságának növeléséhez nélkülözhetetlen a pontos geometriai paraméterek és a részletes információk ismerete, különösen a tervezés és a kivitelezés szakaszában. Az Ipar 4.0 digitális megoldásai kiválóan alkalmazhatók ezen a területen, különös tekintettel a pontfelhő alapú modellezésre. Ennek alapja a lézerszkennelés, amelynek segítségével rendkívül pontos és részletgazdag 3D modelleket hozhatunk létre akár egyetlen felmérés alapján. Ezt az eszközt vetette be az utóbbi időben a PERI is állványrendszereinek telepítésénél, az eredmény pedig meggyőző.

 

 

A legmodernebb vívmányokkal a pontosságért

Ma már könnyedén modellezi a legapróbb részleteket is saját lézerszkennerével a PERI, amelynek használatával még a komplex szerkezetek vagy ipari környezet feltérképezése sem jelent gondot. A szkenner használatával már a tervezési fázisban felismerhetőek a lehetséges problémaforrások, továbbá az üzemeltetés hatékonysága is javítható a valós geometriai adatok alapján.

Az szkenner használatával jelentős időmegtakarítás érhető el, különösen nagyobb léptékű projektek esetén, ezzel párhuzamosan pedig minimalizálhatók a mérési hibalehetőségek.

A tervek és a valóság közötti esetleges pontatlanságok (beleértve a vízszintes vagy függőleges síktól való apró eltéréseket) könnyen és gyorsan kiküszöbölhetők. A változatos geometriához való igazodás révén biztosítható, hogy az állvány mindig pontosan illeszkedjen a tervezett helyére, lehetővé téve ezzel a lehető leggazdaságosabb állványkiosztás tervezését.

Rendkívül hasznos eszköz egy lézerszkenner az építkezés minden szakaszában, kezdve a helyszíni felméréstől, a tervezésen és koordináción át egészen az üzemeltetéshez szükséges adatszolgáltatásig. Mindezt ráadásul egy időben teszi megvalósíthatóvá. A pontfelhő-alapú felmérés az épített környezet ma elérhető egyik leggyorsabb rögzítési módja: a Scan-to-BIM alapon feldolgozott modellek nagyban hozzájárulnak a hatékony kommunikációhoz és az automatizált folyamatokhoz.

A felmérés során nemcsak az épülethomlokzat geometriája ismerhető meg, de megvalósulási tervet, anyagmennyiség-kimutatásokat, vagy éppen felújítási tervet is könnyedén készíthetünk az adott épületről.

Ez a módszer különösen hasznos karbantartás, illetve felújítás esetén, amikor a pontos geometria ismerete elengedhetetlen.

 

 

Nagyban könnyíti a tervezők munkáját

Jellemző az építőiparra, hogy rövid határidőn belül pontos tervezésre van szükség. Egy mobil lézerszkenner segítségével másodpercek alatt akár több millió pontot lehet rögzíteni, így biztosítva a hatékony tervezést a valós geometria alapján. A LIDAR technológiával rendelkező 3D lézerszkennerek segítségével lehetőség adódik a szerkezet akár milliméteres pontosságú megismerésére, a kész pontfelhő alapján pedig egyszerűen importálhatjuk a szkennelt épületet

a megfelelő szoftverekbe, megkönnyítve ezzel a tervezési és az építési folyamatok optimalizálását. A felmért pontok 3D koordinátái mellett a beépített kamera segítségével valós 360° fokos képet is készíthetünk, így akár virtuálisan bejárható modellt is létrehozhatunk.

Kombinálva a lézerszkennelés és a fotogrammetria előnyeit, a Reality Capture segítségével az építési állapot pontos digitális képét kapjuk meg.

 

Használatával az építés és az üzemeltetés is egyszerűsödik

A felmért pontok segítségével a tervezők tényleges adatokra támaszkodhatnak az utómunka során, így tervmódosítás esetén az eredeti pontfelhőben könnyedén elvégezhetők a kívánt mérések és nem szükséges a helyszínen megismételni azt.

Ez nem csak a tervezési folyamatot teszi hatékonyabbá, de előkészíti a BIM rendszer segítségével történő üzemeltetést is.

A szkennerek nemcsak épületek esetében, hanem depóniák méretének vagy szerkezeti hibák meghatározásánál is hasznosak. A professzionális mérőeszközök magas beruházási költsége, valamint a pontfelhők feldolgozásának komplexitása miatt azonban egyes projekteknél a legjobb megoldás lehet egy szakértő csapatot bevonni a mérések és tervek kidolgozásához. Ugyanakkor a szakterület dinamikus fejlődésével várhatóan a feldolgozás teljesen automatizálttá válik, ami tovább gyorsítja a mindennapi munkafolyamatokat.

Iparági hírekPeri Kft.lézerszkennerfelméréspontfelhőállványzatállványozásBIM

Hírlevél

Hirdetés