2024.07.27, Szombat

Hirdetés

Világújdonsággal erősít új telephelyén a MEVA

Világújdonsággal erősít új telephelyén a MEVA

magyarepitok.hu

2024.05.17. 08:00 - Móré Levente

Megkezdte működését a MEVA regionális logisztikai központja.

Hirdetés

Dunakeszi határában, az M0 autóúthoz közel épült fel a MEVA Zsalurendszerek Zrt. zöldmezős beruházása, amely jelentős mérföldkő a cég életében. A 30 éve Magyarországon működő vállalat új telephelyén regionális logisztikai központot kíván létrehozni, amellyel csúcsidőben akár Nyugat-európai kivitelezések minőségi beszállítója is lehet. Amint Botta D. Mihály, a MEVA Zsalurendszerek Zrt. magyarországi vezérigazgatója fogalmazott:

„Akár a telephely tervezését és építését, akár annak működését nézzük, az minden elemében egyezik a cég évtizedek óta követett filozófiájával, amelynek eredménye: a megalkotása óta piacvezető, számtalanszor újrahasznosítható, környezetbarát műanyag zsaluhéj is.”

 

 

„Célunk– részletezte – , hogy a lehető legkisebb energiafelhasználással és ökológiai lábnyommal működve, a fenntarthatósági elveket messzemenőkig figyelembe véve mutassunk példát a magyar gazdaságban.”

 

 

Korszerű telephely a hosszútávú sikerért

Mintegy nettó 3 milliárd forintnyi beruházást jelentett a telephely a MEVA számára, amelynek kialakítása és üzemeltetése is jövőbe mutató. A 25 000 m2-en felépült központ 3000 m2-es területű csarnokában kaptak helyet az irodák, egy 400 m2-es, oktatásokra is alkalmas bemutatótér, a lakatosüzem, a kisalkatrész raktár és az 1400 m2-es mosócsarnok. A kiszolgálás rugalmasságát a 18 000 m2 térkövezett tárolótér segíti.

Amellett, hogy az irodák mennyezethűtéssel és padlófűtéssel rendelkeznek, kuriózumnak számít, hogy padlófűtést telepítettek a csarnokterekbe is.

Talajszondák és víz-víz hőszivattyú rendszerek biztosítják az épület hűtési-fűtési energiáját. Az elektromos energia felhasználásának minimalizálása érdekében pedig a legkorszerűbb LED világítóberendezések és energia-visszanyerő levegőkeringtető rendszerek kerültek az épültbe.

 

 

Optimalizálták a tárolóterületi kialakítást is, ennek érdekében a tehergépjárművek ún. egyirányú rendszerben mozoghatnak a telepen. A károsanyagkibocsátás további csökkentése érdekében folyamatban van a belső égésű homlokvillás targoncák elektromos targoncára történő cseréje. Az ehhez szükséges energiatermelést segíti a teljes tetőfelület napelemekkel történő fedése is, amelyhez jelentős teljesítményű energiatárolók kapcsolódnak majd.

 

 

Világújdonsággal az építőiparért

Zsalutisztítási technológiából az Európában alkalmazott legmodernebb kerül az új regionális központba. A mosócsarnok kialakításakor már a tervezésnél figyelmet fordítottak a mosáskor keletkező víz tisztításának és újrahasznosításának biztosítására.

Teljesen egyedi innovációként fejlesztette ki a MEVA a zsaluiparban egyedül nála alkalmazott, a németországi központi telephelyen már 2 éve működő, teljes mértékben automatizált, emberi erőforrást nem igénylő mosóautomatát. Ez a rendszer kerül az új, dunakeszi telephelyen is, melynek telepítését már előkészítették.

Ennek energiaellátásához 3x1000 Amper áramerősség kiszolgálására alkalmas transzformátorállomás megépítésére volt szükség. A zsalutisztítási technológia számtalan részletében fejlődött a korábbi telephely lehetőségeihez képest: a zsalutáblák felületének javítása egy 40 méter hosszú görgősoron történik, amelynek fő egysége, az 1350 bar-os nagynyomású mosó, mely lenyűgöző hatékonysággal távolít el minden ráégett betonréteget a zsaluzatokról.

Szintén újdonság, hogy a MEVA keretes zsalurendszereinél alkalmazott műanyag kompozit zsalutábla polírozását teljesen automata csiszolóberendezés biztosítja, amelyből szintén csak néhány példány működik a világon.

 

 

Európát ellátni képes kapacitás

Jelentősen nőtt a vállalat tisztítási és javítási kapacitása, amely már most eléri műszakonként a 350 m2-t. A próbaüzemet követően a szerkezetépítő cégek körében egyre népszerűbb szolgáltatás pedig még többek számára válik elérhetővé.

„Annak érdekében, hogy még gyorsabban vállalhassuk a javításokat, a lakatos csarnokban egy, a legszigorúbb elvárásoknak megfelelő, kombinált (acél/alu) részecske elszívórendszer mellett négy híddaru és összesen hat, célszerszámokkal felszerelt lakatosállás várja a megrendelőket” – mondta a vezérigazgató.

 

 

A 400 m2-es bemutatócsarnokkal a társaság régi álma valósult meg: egy korszerű oktatóterem kialakítása, amely lehetővé teszi a jövő generációjának képzését. Jól mutatja az erre vonatkozó igényt, hogy a legújabb zsaluk alkalmazásának fogásairól, akár a látszóbeton felületeknél egyre gyakrabban használt műanyag zsaluhéj hegesztési és polírozási lehetőségeiről tartott továbbképzések egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek.

 

Galéria

Iparági hírekMEVA Zsalurendszerek Zrt.Dunakeszizsaluzattechnológiafenntarthatóságlátszóbeton

Hírlevél

Hirdetés