2019.08.25, Vasárnap
Óriási gyémánthajó díszíti Antwerpen kikötőjét
designboom.com, archdaily.com

Óriási gyémánthajó díszíti Antwerpen kikötőjét

designboom.com, archdaily.com

2016.09.26. 13:28 - Antal Zsófia

A történelmi hagyományt az ultramodernnel ötvöző, szemet gyönyörködtető iroda 500 ember új munkahelye. Megépítése 17 milliárd forintnak megfelelő összegből négy évig tartott.

Hirdetés

Átadták a belgiumi Antwerpen kikötőjét irányító hatóság parancsnoksági épületét, amelyet a márciusban elhunyt Zaha Hadid iraki-brit építész tervezett. A hajót formázó gigantikus épület a városi tűzoltóság 19. századi, használaton kívüli állomásának tetejére került, s a kikötő 500 fős személyzetének új otthonává vált. A projekt részeként természetesen a tűzoltóállomást is felújították, s egy komplexummá integrálták a két épületrészt.

Az 55 millió eurós (mintegy 17 milliárd forintos) beruházás két év tervezés után, négy év alatt valósult meg Antwerpen belvárosa és történelmi kikötője határán. A „hajó” orra a Scheldt folyó felé néz. A kivitelezés három belga cég, az Interbuild NV, a Victor Buyck Steel Construction és a Groven+ által valósult meg.

 

Építkezés közben - A képre kattintva galéria nyílik!

 

Az épület 16.400 négyzetméteres telken csaknem 13 ezer négyzetméter hasznos alapterülettel rendelkezik, és 46 méteres magasságával kilátást biztosít a városra és a kikötőre is. Az új, hajó alakú épületrész hosszabb, de keskenyebb, mint az alatta lévő egykori tűzoltóállomás.

 

A homlokzat lapos elemekből áll, mégis hullámzik

Az acél és üveg homlokzat – melyet lapos, háromszög alakú panelekből illesztettek össze, helyenként mégis hullámzó hatású – az észak-belgiumi kereskedőváros szimbólumává vált gyémántkereskedelmet idézi. A háromszögek nagy része átlátszó, az átlátszatlanokkal pedig a bejutó fény mennyiségét tudták szabályozni. Ezáltal az épület kívülről az adott napszak fényeitől függően más-más látványt nyújt.

 

A képre kattintva galéria nyílik!

 

A régi épületrészben kaptak helyet az ügyfélfogadó irodák, tárgyalók és a könyvtár, az új egységben pedig – amely panorámaliftekkel érhető el a központi udvarból – a 90 férőhelyes auditórium, konferenciaterem és a panorámaétterem mellett open office rendszerű irodák helyezkednek el. A komplexumhoz 190 bicikliparkoló és 25 elektromos autó parkoló tartozik.

 

Akárcsak több budapesti iroda, az új kikötőépület is BREEAM minősítést kapott

Annak ellenére, hogy egy történelmi épületet kellett integrálni, a fenntartható tervezés bravúrjainak köszönhetően az épület elnyerte a BREEAM „nagyon jó” minősítését. A vízparti elhelyezkedésnek köszönhetően vízi úton szállították oda az alapanyagokat, ami felgyorsította és környezetbaráttá tette az építkezést. Az elkészült épületben a vízfogyasztást mozgásérzékelők segítségével minimalizálják, s az automatika arról is gondoskodik, hogy a mesterséges megvilágítás is minimális szinten maradjon.

 

A tervező Zaha Hadid az egyedüli nő, aki elnyerte az építészeti Nobel-díjként is emlegetett Pritzker-díjat, s tavaly az első női kitüntetettje lett a Brit Királyi Építészeti Intézet aranyérmének.

Galéria

irodaKépriportkülföldfenntarthatóság

Hírlevél

Hirdetés

Hirdetés