2024.04.28, Vasárnap
Napenergiával a fenntartható jövőbe
Fotók: Terrán Tetőcserép Gyártó Kft.

Napenergiával a fenntartható jövőbe

magyarepitok.hu, Terrán

2022.08.18. 11:30

A villamosenergia-árak ingadozása, a rezsicsökkentés szabályainak megváltozása és a klímaváltozás mindannyiunk által érzékelhető hatásai sokakat arra ösztönözhet, hogy a megújuló energiaforrások felé forduljanak, amely egyszerre környezettudatos megoldás, csökkenti a kiadásokat és védi Földünket is.

Újítsunk megújulóval

A rezsicsökkentés szabályainak megváltozásával sok háztartás szembesül a drasztikus mértékű áremelkedéssel. Alapvető kérdés lett az energiatakarékoskodás és Földünk védelme. A megújuló energiaforrások kiaknázása mindkét elvárásnak megfelel.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal adatai szerint Magyarországon 2021-ben több mint 46 ezer háztartási méretű kiserőművet telepítettek, aminek a 99,8 százaléka napelemes egység volt. Összességében tavaly év végére több mint 134 ezer háztartási méretű kiserőmű üzemelt, 1127 MW beépített kapacitással. És bár az időjárásfüggő megújuló alapú energiatermelés hálózati integrálása tartogat kihívásokat a hálózatüzemeltetőknek, a jövő ezidáig mégis ebbe az irányba mutat.

Az elmúlt hetekben jelentősen megnövekedett az érdeklődés a napelemek iránt. Míg néhány éve egy átlagos felhasználónak szinte elérhetetlen volt a szolárpanel, addig ma már ez egyáltalán nincs így, ráadásul a megoldási lehetőségek tárháza is egyre bővül. 

A jelenlegi energiaárak mellett a napelemes rendszer beruházása fele annyi idő alatt is megtérülhet, mint korábban. Ráadásul értéknövelő hatása is van az ingatlanra: az eddigi 4-4,5 százalékos értékkülönbözet most akár 5-6 százalékos is lehet.

 

Fotók: Terrán Tetőcserép Gyártó Kft.


Zöldenergia az otthonunkban

A több mint száz éves Terrán saját megoldása a zöldenergia-termelésre a Terrán Generon napelemes tetőcserép, amellyel mára közel 300 háztartásnál és intézménynél találkozhatunk, ez megközelítőleg 150 000 beépített modult jelent. A beépített rendszerek összteljesítménye több mint 2100 kWp.

A Terrán Generon tartósságát többek között a betoncserép jelenti, így egyszerre környezettudatos, energiatakarékos, de esztétikai szempontból sem kell kompromisszumot kötni, hiszen tökéletesen illeszkedik a tető síkjába.
 


Impozáns síkcserepek

A Terrán Zenit és Rundo síkcserepek méretükben és formájukban is maximálisan kompatibilisek a Terrán Generonnal. Ráadásul, ha tetőnkre ebből a termékcsaládból választunk, akkor a későbbiekben egyszerű a váltás Terrán Generonra, hiszen csak éppen annyi cserepet kell lecserélni, amennyire adott ház energiaellátásához szükség van. Egy négytagú, családi házban élő átlagos magyar család esetében - 4-5 kWp teljesítményű rendszerrel számolva - ez hozzávetőlegesen 270 db Generon felhelyezését jelenti. 

A megújult Terrán TetőKalkulátor segítségével díjmentes, egyedi, gyors, nagyságrendi kalkuláció készíthető, de természetes a pontos ajánlathoz és tervezéshez elengedhetetlen a szakértő segítsége.
 

 

Klasszikustól a letisztultig

A Terrán termékei között megtalálható mind a hagyományos, mind a modern stílus.

Színválasztásban sem kell kompromisszumot kötni: a modern tetődizájn sötétebb árnyalatai mellett a vörös vagy akár a korall is elérhető a kínálatban.

Az igen népszerű sötét tetőcserepek erőteljesebb felmelegedésére a Terrán a ClimaControl felületkezeléssel nyújt megoldást: az eljárással közel 60%-kal kevesebb infravörös sugarat nyelnek el a Zenit és Synus cserepek, így nyári időszakban kevesebbet kell a klímát használni, ezáltal energiát takaríthatunk meg, csökken a tetőtérre nehezedő hőteher és növekszik a komfortérzet. 

A napelemnél elengedhetetlen a megfelelő szellőzés. Hogy miként teljesülhet ez a tetőcserépbe integrált szolárcellák esetében, arról itt olvashatunk bővebben.
 

 

Galéria

KirakatTerrán Tetőcserép Gyártó Kft.Terrán Generonnapelemnapelemes tetőcserépmegújuló energia