2024.03.19, Kedd
Energetikai korszerűsítés a Terrán termékeivel
Fotók: Terrán Tetőcserép Gyártó Kft.

Energetikai korszerűsítés a Terrán termékeivel

Terrán Tetőcserép Gyártó Kft.

2022.12.06. 17:05

A rezsicsökkentés mérséklése sokakat érint, az emelkedő energiaárak spórolásra ösztönöznek. A fogyasztáscsökkentés mellett, az ingatlanok felújítása, korszerűsítése kulcsfontosságúvá vált, sokan ezzel próbálják megemelkedett költségeiket csökkenteni. Az épületek ideálisan kialakított tető-hőszigetelésével, napelemes rendszer telepítésével egyszerre csökkenthetjük kiadásainkat, növelhetjük ingatlanunk értékét, sőt fenntarthatósági szempontból is fontos lépést tehetünk.

Felújítás, megújulók a komoly anyagi terhek csökkentésére

Sok családnak komoly anyagi terhet jelentenek a megemelkedett rezsiköltségek, ezért házuk, lakásuk korszerűsítését tervezik a közeljövőben. Egy, a Magyar Bankholding megbízásából készült kutatás azt vizsgálta, hogyan érinti az embereket a rezsicsökkentés szabályainak módosítása és a megemelkedett fogyasztási árak. A megkérdezettek 59 százalékának anyagi kihívást jelent a megnövekedett költségek megfizetése, 41 százalékuk ezért felújítani tervezi ingatlanát. Olyannyira, hogy a válaszadók közel egynegyede hitelt is felvenne az energetikai korszerűsítéshez.

Azok, akik a rezsi csökkentésének érdekében felújítást terveznek, leginkább a hőmegtartásban látják a megoldást, de népszerű a megújuló energia felhasználása is.

 

Energetikai korszerűsítés Terrán MedCOMFORTtal, MediFol tetőfóliákkal és Generonnal

Ahogy köztudott, egy átlagos épületnél a legnagyobb hőmennyiség jellemzően a tetőn és a tetőfödémen keresztül távozik – a hőveszteség aránya 30 százalék is lehet – ezért itt a leginkább indokolt a hővédelem. A Terrán MediCOMFORT tető-hőszigetelő rendszerét alkotó PIR-táblák a szarufák felett elhelyezve és összeillesztve felületfolytonos, zárt hőszigetelő réteget képeznek, így kiküszöbölve a hőhidakat. A MediCOMFORT termékcsalád különböző típusai egyaránt alkalmazhatóak felújításhoz és újépítéshez is.

Felújításhoz elsősorban a MediCOMFORT Natúr PIR MV típust javasolt használni kiegészítő hőszigetelő rétegként, de ez a típus új tetőknél önmagában is helytálló.

Az összetett tetőidomú új tetőkhöz a Terrán a MediCOMFORT Natúr PIR Alut ajánlja. A MediCOMFORT Polimer kifejezetten az alacsony hajlásszögű tetőkhöz passzol. A MediCOMFORT 022 új tetők építéséhez, míg a HD típus elsősorban meglévő tetők felújításához ajánlott. Mindkettő felső oldalon átlapolható, öntapadó sávok mentén csatlakoztatható páraáteresztő fóliával rendelkezik, így egyiknél sem szükséges külön alátétfóliát beépíteni.

 

Fotók: Terrán Tetőcserép Gyártó Kft.

 

Terrán MediFOL: így védhetjük a tetőszerkezetet

Ahogy ismert, a tető-hőszigetelés és a szerkezet megóvásához a héjazat csapadékbiztosságának növeléséhez elengedhetetlen a megfelelő tetőfólia alkalmazása. Az alátéthéjazatoknak elsősorban W1 fokozatú vízzáró tulajdonsággal kell rendelkezniük, valamint fontos a megfelelő szilárdság is, a fellépő erőhatások hosszantartó elviselése miatt. Magasfokú hőállóságukkal, páratechnikai tulajdonságukkal az időjárási körülményekhez maximálisan alkalmazkodniuk kell. A Terrán MediFol terméktípusai között megtalálhatók mind az alacsony hajlásszögű tetők, mind a beépített tetőterek vízzárásához leginkább alkalmas alátéthéjazat.

 

Ha korszerűsítés, akkor Terrán Generon

Az elmúlt hónapokban élénk érdeklődés tapasztalható a napelemek iránt. Részben a költségek csökkentése iránti igény miatt, másrészt az új lakossági szolárpanelek hálózatba visszatöltésének ideiglenes felfüggesztésére vonatkozó kormányrendelet okán.

A legújabb rendelet értelmében azok maradhatnak legtovább, 2033. december 31-ig a szaldós rendszerben, akik jövőre helyezik üzembe vagy bővítik napelemes rendszerüket és a következő tíz évben nem végeznek újabb bővítést. Így több szempontból is érdemes napelemes megoldásban gondolkodni.  

A Terrán saját megoldást kínál a megújuló-energia felhasználására a Terrán Generonnal, a tetőcserépbe integrált napelemmel, amelynek lényege, hogy minden cserép külön-külön szolárpanelként működik.

A Terrán Generon tökéletesen illeszkedik a tető síkjába, tartósságát többek között a betoncserép adja. Mára már 425 épületnél, megközelítőleg 205.000 db beépített modullal bizonyított.

 

 

A Terrán számára fontos a szakemberek támogatása

A több mint száz éves múltra visszatekintő Terrán számára a vásárlók döntéseinek segítése mellett kiemelten fontos, hogy a szakembereknek, építészeknek elérhető tudásanyaggal szolgáljon. Ezért a Terrán tetőfedő rendszerről kifejezetten az építészeknek szóló felületet hozott létre, ahol a termékek általános műszaki bemutatása mellett minden részletes információ is megtalálható.

Komplex tervezéstámogató felületet kínál az ArchiCAD program alá beépülő Terrán AddOn, segítségével minden releváns információt elérhetnek a szakemberek: a beépítési alapadatok mellett, fotorealisztikus látványkép is készíthető, sőt a Terrán Generon napelemes tetőcserépről is naprakész, részletes tervezői információkkal szolgál a gyártó.

 

 

KirakatTerrán Tetőcserép Gyártó Kft.Terrán Generontetőcserépnapelemes tetőcserépenergetikai korszerűsítés