2024.04.17, Szerda
A magyar vasúti biztosítóberendezési hálózat és ETCS-rendszer korszerűsítését célzó stratégiai együttműködési megállapodást írt alá a V-Híd Zrt. és az AŽD Praha s.r.o. a berlini INNOTRANS 2022-n
Sárváry István, a V-Híd Zrt. vezérigazgatója és Zdeněk Chrdle, az AŽD s.r.o. vezérigazgatója (Fotók: Nagy Mihály/magyarepitok.hu)

A magyar vasúti biztosítóberendezési hálózat és ETCS-rendszer korszerűsítését célzó stratégiai együttműködési megállapodást írt alá a V-Híd Zrt. és az AŽD Praha s.r.o. a berlini INNOTRANS 2022-n

magyarepitok.hu

2022.09.21. 18:33 - Kolinek Nóra/Szabó Ákos

Magyar hálózathoz illeszkedő jelző- és biztosítóberendezési eszközök közös gyártásáról állapodott meg a magyar vasútépítésben vezető szerepet betöltő V-Híd Zrt., és a piacvezető cseh fejlesztő és gyártó AŽD Praha s.r.o.

Hirdetés

Szeptember 20. és 23. között zajlik Berlinben az InnoTrans 2022 kiállítás. A kétévente megrendezett kiállítás a közlekedésszakma – ezen belül is főként a vasúti szektor – egyik legrangosabb eseménye, melyen az iparág legjelentősebb vállalatai képviseltetik magukat.

 

Zdeněk Chrdle, az AŽD s.r.o. vezérigazgatója  és Sárváry István, a V-Híd Zrt. vezérigazgatója (Fotók: Nagy Mihály/magyarepitok.hu)

A stratégiai együttműködési megállapodás értelmében a társaságok együttműködnek a vasúti jelző-és biztosítóberendezések fejlesztésében, gyártásában és értékesítésében Magyarországon. Az együttműködés része a cseh know-how és eszközök alkalmazása a végső berendezések magyarországi gyártás során, valamint speciálisan a magyar igényekre szabott szoftverek kifejlesztése.

 

Az együttműködés fejlesztési lépcsők átugrását teszi lehetővé a magyar fél számára

A magyarországi vasúti biztosítóberendezési hálózat sajátossága, hogy eltérő technológiájú rendszereket ölel fel, egyszerre üzemelnek több mint százéves és korszerű elektronikus berendezések is. A cseh vállalat rendszerei rugalmasan illeszthetők a magyar viszonyokhoz. A folyamathoz kapcsolódó gyártást Magyarországon tervezik.

 

 

Sárváry István, a V-Híd Zrt. vezérigazgatója kifejtette:

„Célunk, hogy a biztosítóberendezések területén korszerű, magyar termékeket gyártsunk. Minden biztosítóberendezésnek ugyanazokat a feltételeket kell tudnia biztosítani, tehát meg kell felelnie a magyar előírásoknak ugyanakkor az európai átjárhatósági követelményeknek is. Jelenleg nagyban függünk a külföldi gyártóktól, akik között korlátozottan érvényesül a verseny. Szeretnénk ezt az állapotot megtörni, és életképes magyar alternatívát nyújtani. A V-Híd Csoport fejlődésében fontos lépés, hogy immáron ne csak alkalmazzuk a vasúti technológiák digitális eszközeit, hanem mi is állítsuk elő azokat. Amennyiben gyorsan szeretnénk eredményt elérni, akkor bizonyos fejlesztési lépcsőket át kell ugranunk, ehhez találtunk partnert az AŽD-ben.”

Zdeněk Chrdle, az AŽD s.r.o. vezérigazgatója elmondta:

"Örülünk, hogy vállalatunk hozzájárulhat a magyar biztosítóberendezési rendszer korszerűsítéséhez. Hosszú távú stratégiai együttműködés kezdetén állunk, melynek során egy olyan magyar biztosítóberendezési rendszert hozunk létre, melyben a V-Híd az AŽD támogatásával főszerepet játszana. Teljes mértékben egyetértünk azzal a stratégiával, hogy minden országnak saját biztosítóberendezési technológiával kellene rendelkeznie és nem szabadna külföldi beszállítóktól függenie. Ez a vasúti biztonság területén pedig még fontosabb is, mint más esetekben".

 

 

V-Híd Zrt. and AŽD Praha s.r.o. sign Strategic Agreement to cooperate in the field of Hungarian electronic railway signalling systems and ETCS at INNOTRANS 2022 in Berlin

V-Híd Zrt., a leading Hungarian railway construction company and AŽD Praha s.r.o., the leading Czech electronic railway signalling system developer and manufacturer have agreed to jointly produce signalling equipment for the Hungarian market.

Under the Strategic Agreement the companies will cooperate in the development, production and sale of railway signalling safety equipment in Hungary. The cooperation will include the application of Czech know-how and tools in the production of final equipment in Hungary and the development of software specifically tailored to Hungarian needs.

Galéria

Kötött pályaV-Híd Építő Zrt.InnoTransAŽD Praha s.r.o.konferenciaiparági hírek

Hírlevél

Hirdetés