2024.04.29, Hétfő

Hirdetés

Fejlődési pályán a vasút: az infrastruktúra beruházások terén az ágazat dominanciájának időszaka következik
Fotók: Erdei Mihály / magyarepitok.hu

Fejlődési pályán a vasút: az infrastruktúra beruházások terén az ágazat dominanciájának időszaka következik

magyarepitok.hu

2022.10.04. 15:30 - Kolinek Nóra

Igazságos zöld átmenet?! – A vasútfejlesztés évtizede?! – #Valtsvasutra – Újabb esély Záhony előtt? jelmondatokkal került sor a Magyar Vasút 2022 Konferenciára Budapesten. A szakmai fórum előadásai ezeknek a gondolatoknak a jegyében hangzottak el.

Hirdetés

Ahogy arról már beszámoltunk, lapunk részt vett a HUNGRAIL által szervezett Magyar Vasút 2022 Konferencián, mely a hazai vasúti szakma egyik legrangosabb eseménye.

Az esemény ünnepélyes megnyitó beszédét Dr. Mosóczi László, a HUNGRAIL Magyar Vasúti Egyesület elnöke tartotta, aki elmondta „Napjainkban felértékelődik az olyan szervezetek szerepe, mint a HUNGRAIL: testreszabott kreatív, hatékony megoldásokkal segítjük döntéshozókat a jelenlegi nehéz helyzetben is. A személyszállítás területén a kulcsszó a szolgáltatásfejlesztés, melyhez nélkülözhetetlen a járműipar fejlesztése. A vasút egy hosszútávú üzlet, a ma meghozott döntéseknek később lesz hozadéka, az ágazat sikerére építeni kell. A munka elkezdődött, meg kell mérettetnünk magunkat.”

Vitézy Dávid, a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) közlekedésért felelős államtitkára kiemelte „Sötétebben látjuk a mindennapokat a háború, a gazdasági-és energiaválság miatt, de ez nem változtat azon a tényen, hogy a vasút nem a múlt, hanem a jövő közlekedési eszköze. A vasút fejlődési pályán van. A közúti szállítási módok nem fenntarthatók, az ipari létesítményeket vasúti kapcsolatokkal látják el, ezt a szemléletet a magánszféra is magáévá tette.

Arról, hogy a TIM hogyan látja a vasútfejlesztés irányait kifejtette:

„Az infrastruktúra beruházások terén a vasút dominanciájának időszaka jön. A vasút kulcsszereplő a hazai közlekedéspolitikában. Átfogó céljaink: a megbízható szolgáltatás, az utaskomfort növelése, a vasút digitalizációja, a nemzetközi áruszállítási versenyképesség növelése és a közszolgáltatás-fejlesztése.”
Dolgozunk a V0 előkészítésén, ezt a munkát a HUNGRAIL fogja össze. A forrás biztosított, a munka elkerülhetetlen, hiszen az ipari fejlesztések miatti teherforgalom-növekedést ki kell szolgálni, és ezt a feladatot egy elkerülő megépítésével lehet megvalósítani.”

Beszédet mondott továbbá Vanya László, a V-Híd Cargo Zrt. vezérigazgatója, aki platina fokozatú partnerként köszöntötte a résztvevőket. A szakember az eseményen előadást is tartott, melyet későbbi cikkünkben résztetesen is ismertetünk. 

A konferencián átadták HUNGRAIL által életre hívott Sipos István-díjat, mellyel a vasút területén több évtizedes kiemelkedő teljesítményt díjazzák. A díjat idén Dr. Fullér István kapta, aki több mint 40 évig dolgozott a GYSEV Zrt.-nél, illetve a HUNGRAIL megbízott főtitkáraként is tevékenykedett, és a szervezet ma is támaszkodik tudására. A szakember nem tudott részt venni az átadón, így videóüzenetben köszönte meg az elismerést.

A rendezvény folytatásában átadták a HUNGRAIL tagságról szóló oklevelet Balázs Gáspárnak, az Alstom Transport Hungary Zrt. vezérigazgatójának és Vanya Lászlónak, a V-Híd Cargo Zrt. vezérigazgatójának.

A konferencia előadásokkal és kerekasztal beszélgetésekkel folytatódott, melyekről a későbbiekben részletesebb galériával kiegészítve lapunkban is beszámolunk. 

 

Galéria

Kötött pályaHungrailvasútfejlesztésV-Híd Építő Zrt.

Hírlevél

Hirdetés