2024.04.26, Péntek

Hirdetés

Korszerű telepen végzik a tram train járművek karbantartását
Járműtelep fotók: Varga Nikolett / NIF Zrt. Esemény fotók: Dernovics Tamás / magyarepitok.hu

Korszerű telepen végzik a tram train járművek karbantartását

magyarepitok.hu

2022.11.23. 16:40 - Kolinek Nóra

A NIF Zrt. beruházásában elkészült karbantartó bázist idén tavasszal vehették birtokba a járművek.

Hirdetés

Tavaly számoltunk be arról, hogy Szeged-Rendező pályaudvaron komplex, valamennyi infrastrukturális szakágat magába foglaló tram train karbantartó bázis épül a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) beruházásában.

A vasút-villamosok 2022 tavaszán költöztek be az új épületbe. A projekt 2022 végén zárul, így a beruházás folyamatának értékelésére egy prezentációban került sor, melyet Rozsy Gábor, a NIF Zrt. vasútfejlesztési igazgató-helyettese tartott.

 

Rozsy Gábor, a NIF Zrt. vasútfejlesztési igazgató-helyettese

Az európai uniós és hazai forrás felhasználásával megvalósuló, nettó 3,3 milliárd forint értékű kivitelezést a Homlok Építő Zrt. végezte el.

A pályaudvaron, a mozdonyszín és a tároló vágányok közötti területen 8 jármű tárolására és karbantartására alkalmas közel 3000 négyzetméter alapterületű csarnok épült, mely három fő részből áll:

  • megépült egy teljes hosszában daruval felszerelt karbantartó csarnok 80 vágányméter hosszúságú emelővágánnyal és két javítóvágánnyal;
  • egy eszterga csarnok, a hozzá kapcsolódó kétszintes épületrésszel;
  • valamint egy kiszolgáló épületrész, mely a segédműhelyeknek és az egyéb tárolóknak ad otthont, illetve itt kellett kialakítani a személyzet és a járművezetők pihenő- valamint szociális helységeit is. Ez többek között egy 38 fős férfi öltözőt és egy 12 fős női öltözőt, valamint az étkezőket jelenti.
Fotó: Varga Nikolett / NIF Zrt.

A telepen komplex karbantartási tevékenység végezhető

A csarnok megközelítésére és megkerülésére több mint 1500 vágányméter hosszban új vágányok és kitérő kapcsolatok épültek.

Feladat volt továbbá a járművek javításához és karbantartáshoz korszerű szerszámok, berendezések, diagnosztikai eszközök biztosítása is. Megtörtént a járműtelep külső közműveinek kiépítése a járműtelepig, illetve járműtelepen belüli közművek kiépítése is, a közművek kiváltása és védelembe helyezése.

 

A beruházás révén a teljes járműkarbantartási tevékenység egy helyen végezhető el. Egy helyről történik az irányítás és az anyagellátás, így növekszik a mozdonyműhely meglévő segédműhelyeinek kapacitás-kihasználása is.

 

Galéria

Kötött pályaNemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF)Homlok Építő Zrt.Szegedtram-trainHódmezővásárhelyvasútfejlesztés

Hírlevél

Hirdetés