2024.03.19, Kedd
Déli Körvasút: csökkenő menetidő és sűrűbben közlekedő járatok a Budapest−Bécs szakaszon, ütemesebb menetrend Erdély felé
Főkép: illusztráció, Térképek: Vitézy Dávid/ Facebook, delikorvasut.hu

Déli Körvasút: csökkenő menetidő és sűrűbben közlekedő járatok a Budapest−Bécs szakaszon, ütemesebb menetrend Erdély felé

Vitézy Dávid/ Facebook, magyarepitok.hu

2023.02.01. 14:00 - Kolinek Nóra

A budapesti vasúti szűk keresztmetszetek felszámolása összeurópai érdek is.

Hirdetés

Az Európai Bizottság közzétette a 10 győztes, kiválasztott és támogatott vasúti szolgáltatásfejlesztést, és a magyar pályázat is közte van – olvasható Vitézy Dávid Facebook posztjában.

A volt államtitkár ismertette: tavaly nyáron írt ki pályázatot az Európai Bizottság a nemzetközi vonatok fejlesztésére, új nemzetközi vasúti kapcsolatok különböző eszközökkel való támogatására. Ez az első ilyen jellegű pályázat, korábban a vasúti szolgáltatásokra nem, csak infrastruktúra fejlesztésére lehetett pályázni. Magyarország is pályázott: az azóta megszűnt közlekedési tárca, a TIM részéről még szeptemberben készítették elő, és adták be pályázatot a román közlekedési tárcával közösen

a Bécs-Budapest-Nagyvárad és a Bécs-Budapest-Arad 2-2 óránkénti ütemes kapcsolat létrehozására. A benyújtott pályázat szerint a koncepció része − a már korábban elnyert közvetlen CEF uniós forrásokból folyó beruházás részeként – a Budapest-Bécs vasúti kapcsolat menetidejének 15 perccel való rövidítése.

Térkép: Vitézy Dávid/Facebook

A szolgáltatás fejlesztése a Déli Körvasút megépítésével lehetséges

A volt államtitkár hozzátette: ez a vasútbiztonsági rendszerek fejlesztésének köszönhetően a hegyeshalmi határmegállás kiiktatásával történhet meg. Ez a fejlesztés lehetővé teszi, hogy a Budapest-Bécs szakaszon a mai óránkénti nemzetközi követés félórásra sűrítése megtörténhessen.

A sűrített vonatokból minden második vonat óránként a fejpályaudvarokon való lassú irányváltás helyett a Déli Körvasúton haladna át Budapesten, Kelenföld után az újonnan kiépítendő Közvágóhíd és Népliget állomásokat érintve és így továbbhaladva Szolnok felé, egyúttal gyors belföldi, vidék-vidék kapcsolatokat (pl. Mosonmagyaróvár-Szolnok, Győr-Békéscsaba) is létrehozva.

Szolnoktól pedig 2-2 óránként ütemesen haladnának tovább Arad és Nagyvárad felé ezek a nemzetközi vonatok, új minőségű és gyorsaságú kapcsolatot nyitva Magyarország és Bécs felől Erdélybe, s így kihasználva a magyar és román oldalon is zajló jelentős pályafejlesztéseket.

Térkép: delikorvasut.hu

Az unió ismét támogatásáról biztosította a Déli Körvasút projektet

Vitézy Dávid kifejtette: ahhoz, hogy mindez megvalósuljon, szükség van a Déli Körvasútra is, melyre Magyarország tavaly decemberben ismét pályázott, de az építkezést a helyi vasútellenzők bírósági támadásai folyamatosan akadályozzák.

A Déli Körvasút projekt csúszásának vagy meg nem valósulásának következményeiről nemrégiben lapunkban átfogó cikkel jelentkeztünk.

„Nagyon bízom benne, hogy a Fővárosi Ítélőtábla megsemmisíti a bíróság nemrégiben hozott döntését a Déli Körvasút környezetvédelmi engedélyének újbóli felfüggesztéséről, hisz ahogy ebből a példából is látszik, nem csak regionális és agglomerációs vagy Magyarországon belüli, hanem összeurópai érdek is a budapesti vasúti szűk keresztmetszetek felszámolása, a legkörnyezetbarátabb közlekedési mód, a vasúti közlekedés továbbfejlesztése és a Budapesti Agglomerációs Vasúti Stratégia megvalósításának folytatása. Az Európai Bizottság mai döntése tehát a Déli Körvasút újabb fontos támogatása” – fogalmazott Vitézy Dávid.

A volt közlekedési államtitkár szerint ez a Déli Körvasút számára egy újabb fontos megerősítést jelent az Európai Unió részéről. Ahogy korábban már megírtuk a beruházás az Európai Bizottság értékelésén nagyon jó minősítést kapott, az értékelés szerint a javasolt projekt fontosság és sürgősség szempontjából is előre sorolandó.

 

Kötött pályaDéli körvasútV-Híd Építő Zrt.vasútfejlesztésBudapestBécsErdélyNagyváradEurópai Hálózatfinanszírozási Eszköz (CEF)Budapesti Agglomerációs Vasúti Stratégia

Hírlevél

Hirdetés