2024.04.27, Szombat

Hirdetés

A Nyugati pályaudvar újabb részein kezdődik felújítási munka
Fotók: MÁV / Facebook

A Nyugati pályaudvar újabb részein kezdődik felújítási munka

magyarepitok.hu

2023.08.11. 08:56 - Kolinek Nóra

A használaton kívüli peronfelvonó helyére új, 1000 kg teherbírású, acél tartószerkezetű, aknával szerelt villamos meghajtású liftet építenek be.

Hirdetés

Megkezdődnek a munkálatok a Nyugati pályaudvar keresztaluljáró felújítása és a hozzátartozó peronlift cseréjéhez kapcsolódóan. A munkaterületet 2023. augusztus 10-én adták át – olvasható a MÁV Zrt. sajtóközleményében.

A WestEnd felőli (1-9.) vágányokat a Ceglédi váróval, azaz a 14-17. vágányokkal összekötő keresztaluljáró felújítása két fő részből áll, az egyik az aluljáró álmennyezetének, világításának és burkolatainak felújítása, a másik pedig az akadálymentesítés érdekében a meglévő, de használaton kívüli peronfelvonó cseréje.

A kivitelezések a MÁV Zrt. beruházásában, hazai költségvetési forrásból és az Európai Unió finanszírozásával a Széchenyi 2020 program keretében valósulnak meg. A keresztaluljáró felújítását 378,71 millió forintért a Mega-Logistic Zrt, a peronlift cseréjét 131,45 millió forintért a Magyar Építő Zrt. végzi. A Magyar Építő Zrt. a homlokzati felújítási munkálatokon is dolgozott.

Fotók: MÁV / Facebook

Az aluljáró a munkálatok idején is használható

A vasúttársaság úgy tájékoztatott, hogy a keresztaluljáró felújítása próbafeltárásokkal kezdődik. A nagyobb zavartatással járó kivitelezési munkák várhatóan augusztus 15-én indulhatnak meg. Mindemellett az utasok továbbra is használhatják majd az aluljárót, mert a munkálatok csak részleges lezárással járnak.

A felújítás keretében elvégzik a metrószinti álmennyezet és padlóburkolat teljes cseréjét a lámpatestekkel, új elektromos hálózattal, vízelvezetőkkel együtt, továbbá megújul a falburkolat és az oldalajtók sora, a régi lépcsőkkel együtt. A beruházás várhatóan év végén fejeződhet be.A használaton kívüli peronfelvonó helyére új, 1000 kg teherbírású, acél tartószerkezetű, aknával szerelt villamos meghajtású, vandálbiztos kialakítású felvonót fognak beépíteni.

A kivitelezési munkálatok megkezdése előtt el kell készíteni a felvonó beépítéséhez szükséges tervdokumentációt, be kell szerezni tanúsítványokat és a hatósági engedélyeket. Ezt követően, várhatóan ősszel indulhatnak a munkálatok, és szintén év végéig zárulhatnak.

 

Kötött pályaNyugati pályaudvarBudapestműemlékfelújításMagyar Építő Zrt.

Hírlevél

Hirdetés