2022.01.18, Kedd
Év elején indul az elektromos buszgyártás Komáromban

Év elején indul az elektromos buszgyártás Komáromban

mti, magyarepitok.hu

2016.10.11. 10:22 - Hegedűs Gergely

A több mint hatmilliárdos beruházásban festőműhelyt, kutatóközpontot és tesztközpontot is létesít az elektromos buszpiacon világvezető BYD.

Hirdetés

A kínai BYD 6,2 milliárd forintos beruházással hozza létre elektromos buszgyárát Komáromban. Ehhez a kormány 925 millió forint támogatást ad - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter hozzátette, a termelés várhatóan már a jövő év elején beindul, az első időszakban évi 200 buszt fognak gyártani. A beruházással két fordulóban összesen 300 új munkahelyet teremt a világ elektromos buszpiacának első számú vállalata.
 

Magyarország lett az első európai gyártóhely

Isbrand Ho, a BYD Europe ügyvezető igazgatója a projekt sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, a 20 millió eurós beruházással az első európai összeszerelő központjukat hozzák létre. A hely kiválasztása során fontos szempont volt Magyarország és Komárom központi elhelyezkedése, a buszgyártáshoz kapcsolódó mérnöki tudás és tapasztalat, valamint a kormány gazdasági növekedést támogató intézkedései. Mint mondta, Magyarország a buszgyártás egyik nagy központja volt, ezzel a beruházással szeretnék hozzásegíteni ahhoz, hogy éllovas legyen az elektromos meghajtású buszok gyártásában.    

Az új üzemben lesz a legmodernebb technológiákat alkalmazó festőműhely, kutatóközpont és tesztközpont is. A tervek szerint a BYD további zéró-kibocsátású járművekkel is tervezi a piacra lépést Európában.
 

Helyzetbe hoznák a magyar beszállítókat

Az már a hivatalos bejelentés előtt, a korábbi sajtóhírekből kiderült, hogy a gyár évente majdnem ezer busz gyártására lehet képes, a termelést az igények alapján futtatják majd fel. Hosszabb távon a buszok alkatrészeinek 70 százaléka származna magyar beszállítótól.

A BYD 1993-ban jött létre, kezdetben akkumulátorokat és számítógépeket gyártott, 2003-ban lépett be az autóiparba, mára közel 180 ezer alkalmazottja van. Évente több mint félmillió járművet készít, termékeik között teljesen elektromos, illetve vegyes meghajtású járművek is megtalálható.

Mi épül?autóiparüzemépítésKomárom

Hírlevél