2024.04.18, Csütörtök
A Strabag építi Székesfehérvár Sóstói Stadionját
szekesfehervar.hu

A Strabag építi Székesfehérvár Sóstói Stadionját

MTI

2016.11.11. 14:28 - Antal Zsófia

A több mint 14 milliárd forintos beruházás keretében legkésőbb 2018-ra elkészülő sportlétesítmény oktatási, kulturális és környezetvédelmi funkciót is kap.

Hirdetés

A székesfehérvári közgyűlés zárt ülésen meghozott döntéséről Cser-Palkovics András polgármester elmondta: a Strabag által vezetett, több cégből álló konzorcium építi a Sóstói Stadiont. A szerződés aláírása után öt munkanapon belül átadják a munkaterületet. Az építkezés befejezésére legfeljebb 14 hónap áll rendelkezésre, az új stadion így a tervezett határidőre, 2017-2018 fordulójára elkészülhet - közölte az önkormányzat pénteken.

Várhatóan tavaszra elkészülnek a külső vízellátás és csatornázás közművei, valamint a kilátó. Ezt követően a mélyalapozás és a lelátó vasbeton szerkezete következik, nyár végére pedig már a lelátó lefedése és a homlokzati üvegszerkezetek is helyükre kerülnek. Még a tél beállta előtt leterítik a gyepszőnyeget és sor kerül a lelátó székeinek felszerelésére. Az utolsó ütemben a belső munkák szerepelnek, ezek egy keményebb tél esetén is ütemezetten végezhetőek majd.

 

Az UEFA megszigorított feltételei megemelték a költségeket

A polgármester jelezte, hogy kiegészítő állami forrást is kért a város. Ennek oka az áremelkedések és bizonyos költségelemek növekedése, továbbá plusz ingatlanok megvásárlása, valamint a megváltozott UEFA-szabványok miatt a világítástechnikában jelentkező áttervezési igény.

A Sóstói Stadion tervei 2014/15-ben készültek, a beruházás azonban már az UEFA által időközben megszigorított és a 4-es kategóriájú stadionokra vonatkozó bővített szabályrendszeréhez illeszkedve valósul majd meg. A kivitelezés a módosított költségvetés szerint 12,9 milliárd forintból valósul meg. Tervezéssel, műszaki ellenőrzéssel, területvásárlással és a környezet rendezésével együtt a projekt 14,3 milliárd forintot tesz ki.

 

Egy 30 méter magas kilátótorony is a fejlesztés része

A 14 ezer néző befogadására alkalmas stadion a sport mellett oktatási, környezetvédelmi és kulturális funkciókat kap, így például 500 fősnél nagyobb konferenciaterem, ökológiai látogatóközpont, kiállítótér és oktatóterem is lesz benne. A közeli természetvédelmi területre egy 30 méter magas kilátóból lehet majd rálátni. A létesítményben ajándékboltot, szurkolói kocsmát és Vidi-múzeumot is kialakítanak. Kerítés csak a legszükségesebb helyeken lesz.

A sportlétesítmény állami forrásból, egy városrészi rehabilitációs program keretében létesül, hiszen párhuzamosan folyik a Sóstó Természetvédelmi Terület fejlesztése és több, a sóstói városrészt érintő beruházás is.

StrabagMi épül?építőipari cégekstadionépítéssportberuházásokSzékesfehérvár

Hírlevél

Hirdetés