2024.04.19, Péntek
Megvan, ki újíthatja fel a komáromi Csillagerődöt
intezmenyek.ligetbudapest.eu

Megvan, ki újíthatja fel a komáromi Csillagerődöt

ted.europa.eu, ligetbudapest.org

2016.12.15. 10:51 - Antal Zsófia

Az épület több mint ötmilliárd forintból újul meg a Liget Budapest Projekt keretében: itt jön majd létre a Csillagerőd Művészeti, Történeti és Hadkultúra Központ.

Hirdetés

A Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt. hétfőn hirdette ki a komáromi Csillagerőd augusztusban beharangozott rekonstrukciójának kivitelezőit. A 19. századi épület felújítását, bővítését és környezetének rendezését 5 milliárd 179 millió forintból végzi el a Csillagerőd 2016 konzorcium, melynek tagjai az Épkar Zrt., a Fertődi Építő és Szolgáltató Zrt. és a West Hungária BAU Kft.

A cégek alapfeladata az erődépítmények, vagyis a belső erőd (2781m²) és a külső erőd (1231m²), valamint a várárok és a partművek hiteles műemléki rekonstrukciója és bővítése, továbbá a megközelítés biztosítása parkoló létesítésével. A létrejövő művészeti központ az oktatásban is felhasználható módon mutatja majd be a Szépművészeti Múzeum egykori, az antikvitástól a reneszánszig ívelő gipszmásolat gyűjteményét.

Rekonstrukcióra kerülnek az erőd műemléképületeinek lapostetői, a teljes felületen zöldtető készül, helyenként járható tető kiépítésével együtt. Megtörténik továbbá a faragott kőelemek rekonstrukciója, új faragott kőelemek korhű utángyártása és beépítése mellett.

fotó: erod.hu

Az épületbővítés összes nettó alapterülete közel 3000 négyzetméter. Az új épületrészek a meglévő épület szerkezeteitől független szerkezettel készülnek. A meglévő laktanyaerődben csak apró építészeti beavatkozások történnek az eredeti állapot helyreállítása érdekében: elfalazott ajtókat nyitnak újra, elbontanak utólagos válaszfalakat, helyreállítják a nyílászárókat. Végül a környezetrendezési és tájépítészeti munka is megtörténik, összesen 20.480 négyzetméteren.

A fejlesztés korszerű szigetelésekkel, energetikai megoldásokkal, klíma- és világítástechnikával, biztonságtechnikával valósul meg, a műtárgyvédelem, a közönségszolgálat és a fenntartható fejlesztés követelményei szerint.

WEST HUNGÁRIA BAU Kft.műemlékfelújításFertődi Építő és Szolgáltató Zrt.Épkar Zrt.Mi épül?építőipari cégekLiget Budapest ProjektKomárom

Hírlevél

Hirdetés