2024.04.26, Péntek

Hirdetés

Húsz év után teljessé válik a Kis-Balaton vízvédelmi rendszere
kisbalatonline.hu

Húsz év után teljessé válik a Kis-Balaton vízvédelmi rendszere

ted.europa.eu, magyarepitok.hu

2017.02.27. 17:40 - Antal Zsófia

A Marótvölgyi belvízgyűjtő területen 1,5 milliárd forintból alakítják ki a még hiányzó infrastruktúrát, melynek építése eredetileg az 1990-es években kezdődött.

Hirdetés

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság tavaly augusztusban írta ki a közbeszerzést a Kis-Balaton Vízvédelmi Rendszer teljessé tételére, mellyel most a zalakarosi Szabadics Közmű és Mélyépítő Zrt.-t bízta meg. A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretében megvalósuló beruházás célja a még hiányzó Marótvölgyi Déli Belvízrendszer kiépítése. Erre azért van szükség, hogy a Marótvölgyi-csatorna 2,1 négyzetkilométeres völgyében elháruljon a felszíni elöntés veszélye. A jelenleg belvízzel veszélyeztetett területen halad át a nagykanizsai vasútvonal és az M7-es is.

A Főnyed, Sávoly, Somogysámson és Somogyzsitfa települések külterületén megvalósuló beruházás értéke nettó 1,571 milliárd forint. A Szabadics Zrt.-n kívül ajánlatot tett még a KÖTIVIÉP’B Közép-Tisza Vidéki Vízépítő és Tele-kommunikációs Kft., a Békés Drén Környezetvédelmi, Víz-és Mélyépítési Kft., valamint a Duna Aszfalt és a Hódút Kft. közösen.

A projekt keretében kiépül a teljes Marótvölgyi belvízöblözet. (A belvízöblözet a belvízgyűjtő területnek az a része, melyről az összegyűlő belvizeket a többi területtől függetlenül lehet levezetni. Határát a domborzati viszonyok mellett mesterséges létesítmények is meghatározzák.) Eredetileg két ütemben, egy északi és egy déli részre bontva kívánták kialakítani, azonban a 90-es években csak az északi részöblözet építése fejeződött be. A belvízöblözet funkciójának teljes ellátásához feltétlenül szükség van a déli rész teljes kialakítására, és az északi rész vízelvezetésének javítására is.

A vízgazdálkodási fejlesztéssel érintett terület nagysága 210 hektár. A projektben többek közt új híd épül, megvalósul a főnyedi szivattyútelep rekonstrukciója és a Marótvölgyi-csatorna 4,2 kilométeres kotrása, valamint csatorna és töltésépítés mintegy 6 kilométeren.

A Szabadics Zrt. jogelődje 1990-ben alakult, 129 főt foglalkoztat, legutóbbi éves nettó árbevétele 17 milliárd forint volt. Honlapja szerint a társaság jelentős referenciával rendelkezik a közműépítés, csatornázás, útépítés, városfejlesztés, épületbontás, magasépítés területén.

Szabadics Zrt.Mi épül?építőipari cégekKörnyezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP)árvízvédelemOrszágos Vízügyi Főigazgatóságkotrás

Hírlevél

Hirdetés