2024.04.26, Péntek

Hirdetés

Összetett infrastrukturális és élőhelyfejlesztés indul Dévaványán
panoramio.com

Összetett infrastrukturális és élőhelyfejlesztés indul Dévaványán

MTI

2017.02.10. 15:00 - Antal Zsófia

A Körös-Maros Nemzeti Park összesen 1 milliárd forint értékű beruházásai a szürkemarha-, a házi bivaly- és a túzokállomány számára biztosítanak majd jobb körülményeket.

Hirdetés

A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programból (KEHOP) több mint egymilliárd forintnyi támogatást nyert el a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság. Az összegből két, százszázalékos támogatottságú projektet valósítanak meg - jelentették be az igazgatóság Réhelyi Látogatóközpontjában pénteken.

Bruttó nyolcszáz millió forintból a Békés megyei Dévaványa térségében lévő pusztai élőhelyeket, konkrétan a magyar szürkemarha és magyar házi bivaly állomány téli tartási helyeit fejlesztik. 2019 végére kialakítanak egy 400 állat befogadására alkalmas szürkemarha szárnyékot (nyitott építményt) és egy bivalyistállót 200 állat számára. Az infrastruktúrafejlesztés része továbbá a gépszín, kútház, tűzivíztároló, trágyatároló, valamint az épületkomplexum belső úthálózatának és a közműveknek a kiépítése is.

A másik projekt során 224 millió forintból a Dévaványa környékén élő túzokállomány élőhelyeit fejlesztik, illetve tájrehabilitációt hajtanak végre. Sor kerül a 400 hektáros, szőrmés ragadozóktól mentesített Túzokvédelmi Mintaterület kerítésének cseréjére, egy zárt megfigyelőtorony építésére, valamint a madarak biztonságos vízellátása érdekében készül egy fúrt kút.

A beruházás során lehetővé válik az eredeti, pusztai tájat jelenleg zavaróan megbontó, használaton kívüli, 2700 méternyi töltés és 2400 méter hosszú csatornák megszüntetése. Így megvalósítható a puszta egységes tájszerkezetének a kialakítása, ezáltal a fokozottan védett túzokok élőhelyének növelése.

Mi épül?Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP)Dévaványa

Hírlevél

Hirdetés