2024.03.28, Csütörtök
Kapu épül a Mátra kincseihez

Kapu épül a Mátra kincseihez

24.hu

2017.03.06. 16:34 - Hegedűs Gergely

Komplex természetvédelmi központ jön létre Mátrafüreden egy 300 millió forintos beruházásban.

Hirdetés

300 millió forintos Európai Uniós forrásból épül látogató-, oktatási- és kezelőközpont Mátrafüreden – adta hírül a 24.hu. A fejlesztésben létrehoznak egy természetvédelmi kiállítást, valamint megújul a mátrafüredi tájegységiroda, s annak eszközraktára is. A Bükki Nemzeti Park beruházásának neve „A Kapu a Mátra kincseihez”, célja a tájegység természeti értékeinek bemutatása, a kivitelezése várhatóan 2018 decemberében zárul.

A beltéri állandó kiállítás a vulkanikus felépítésű Mátra természeti (fajok és élőhelyek) és kultúrtörténeti értékeit (hagyományos tájhasználat), valamint a természetvédelmi kezeléseket mutatja be. A kiállítás elemei közt szerepel az éjszakai élet, valamint a föld alatti élet terme. Előbbi az éjszakai fajokat, utóbbi a talajszint alatti élővilágot mutatja majd be, de a denevérek életének megfigyelésére is lesz lehetőség.

A létesítmény a kertjében a Mátra jellegzetes élőhelyeit is bemutatják – mint például a sziklagyep, sziklai cserjés –, valamint az innen induló két tanösvényt is bejárhatják az érdeklődők.

A projektben felújítják a már meglévő, 8 km-es sárhegyi tanösvényt, valamint kialakítanak egy új, 3,5 km-es útvonalat is a Sás-tó és a látogatóközpont között.

A projektben kiemelten kezelik a védett, valamint a közösségi jelentőségű (Natura 2000) fajokat és élőhelyeket, a térségben folyó természetvédelmi kezelési tevékenységek bemutatását, a helyi természetvédelmi infrastruktúra adottságainak javítását. A tervek szerint a központ maradandó és szemléletformáló élményt ad.

Mi épül?környezetvédelmi beruházásMátrafüred

Hírlevél

Hirdetés