2024.07.17, Szerda
Kínából Magyarországra hozza a termelést a magyar lámpagyártó
tervaz.hu

Kínából Magyarországra hozza a termelést a magyar lámpagyártó

MTI

2017.04.04. 10:43 - Antal Zsófia

1200 négyzetméteres üzemet adott át Kisbéren az Adrilux, melyet 2018-ra 7000 négyzetméteresre növel, 200 új munkahelyet teremtve.

Hirdetés

Az Adrilux Hungary Kft. csillárokat, spotlámpákat és falikarokat összeszerelő új üzemének első csarnokát adta át Kisbéren. Csiki-Szász András, a társaság tulajdonosa elmondta, hogy kezdetben a cég kínai gyárából érkezett alkatrészeket szerelik össze kész lámpákká, és innen látják el az európai piacot.

A 350 millió forintos beruházással épült létesítmény 70 embernek ad munkát. A gyár 1200 négyzetméteres területét 2018 végéig 7000 négyzetméterre növelik, a dolgozók létszámát 200-ra bővítik. Az üzemben nagyrészt tartós munkanélkülieket alkalmaznak, betanított munkára. A beruházás teljes összege eléri az 1,3 milliárd forintot.

Az Adrilux magyar tulajdonú vállalkozás, a társaság 13 éve működtet egy 200 embert foglalkoztató lámpagyárat Kínában, valamit egy kereskedelmi vállalatot Hong Kong-ban, illetve egy vegyesvállalatot Lengyelországban.

 

Magyar bérek mellett jobban megéri

Csiki-Szász András elmondta, egy évtizeddel ezelőtt Kínában megérte összeszerelő üzemet létesíteni, mert alacsony volt a gyártási és a bérköltség. Az elmúlt 12 évben azonban a jüan 50 százalékkal erősödött a dollárhoz képest, valamint a kínai munkabérek dollárban több mint tízszeresére emelkedtek.

A kínai munkabérek már most is 5-10 százalékkal magasabbak, mint a magyarországiak. A termelés Magyarországra való hozatalában azonban főként az játszott szerepet, hogy a kínai politika arra törekszik, hogy a bérek tovább emelkedjenek az ázsiai országban. Az ügyvezető hozzátette, hogy a munkaerő-igényes, nem automatizálható termelésben Magyarország fokozatosan versenyképessé válik.

A kínai gyárból a világ 45 országába exportálnak, az Adrilux magyar vállalatánál a nyilvánosan elérhető adatbázisok szerint 2016-ban az értékesítés nettó árbevétele meghaladta a 490 millió forintot.

munkahelyekMi épül?üzemépítésKisbér

Hírlevél

Hirdetés