2024.03.29, Péntek
Zalaegerszeg az adriai áruszállítmányok fontos logisztikai központjává válik
illusztráció (ts.ee)

Zalaegerszeg az adriai áruszállítmányok fontos logisztikai központjává válik

MTI

2017.04.19. 10:59 - Antal Zsófia

A vasúti, közúti és légi szállítási útvonalak csatlakozásánál létrejövő konténerterminálon kívül K+F központ és egy fél megawattos napelempark is biztosan létrejön.

Hirdetés

Balaicz Zoltán (Fidesz-KDNP), Zalaegerszeg polgármestere a városi közgyűlés döntéseit ismertetve beszámolt róla, hogy a Modern városok programnak és a kormány két évvel ezelőtt aláírt megállapodásának megfelelően hamarosan megkezdődhet a mintegy hatmilliárd forintos beruházással megvalósuló logisztikai központ és konténerterminál létrehozása.

A terminál a zalai megyeszékhely Zalaszentivánnal szomszédos területén, közvetlenül a szlovén-magyar vasút elágazásánál, állami beruházásban valósul meg. Balaicz Zoltán szerint a koperi nemzetközi kikötőhöz vezető vasútvonal, a közeli sármelléki nemzetközi repülőtér, valamint a leendő R76-os gyorsforgalmi út együtt olyan ideális helyszínt teremt, amely az Adriai-tengertől vasúton érkező áruknak lehet az első elosztási helye.

A helyszínen a már több ezer új munkahelyet teremtő Flex Zrt. 3 milliárd forintból 2200 négyzetméteres új csarnokot épít autóipari kutatás-fejlesztési célokra, a 3B Hungária Kft. pedig 900 millió forint értékben olyan innovatív, évente 40 ezer tonna kapacitású hulladékválogató berendezést telepít, amely harmadával csökkenti a lerakóba kerülő hulladék mennyiségét. Működtetése új munkahelyeket is teremt.

A logisztikai központ és konténerterminál megvalósításához szükséges minden előzetes hatástanulmány elkészült, így hamarosan a kormány elé kerülhet az előterjesztés.

 

Napelemparkot és munkásszállót is létrehozhatnak

Zalaegerszeg polgármestere beszámolt arról is, hogy az állami MVM Zrt. pályázatának eredményeként másfél hektáros területen fél megawattos napelempark létesül. A leendő járműipari tesztpálya mellett épülő létesítmény a zalaegerszegi Zöld város és Smart city programhoz egyaránt kapcsolódik.

További terv, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium pályázatán indulva a város 21. századi színvonalú, legfeljebb 150 személyes munkásszállóvá alakítana egy egykori kollégiumot. A munkaerőhiánnyal küzdő cégek támogatását szolgáló beruházás mintegy 600 millió forintba kerülne, ennek 60 százalékát az állam biztosítaná sikeres pályázat esetén.

Mi épül?logisztikai központZalaegerszegModern városok programautóiparkutatás-fejlesztéskörnyezetvédelmi beruházásnapelem

Hírlevél

Hirdetés