2024.06.15, Szombat
Horvátországgal közös fejlesztések pezsdítik fel a turizmust a határ mentén
panziomohacs.hu

Horvátországgal közös fejlesztések pezsdítik fel a turizmust a határ mentén

MTI

2017.05.23. 11:05 - Antal Zsófia

Kerékpárút épül és hajójárat indul a baranyai térségben egy európai uniós fejlesztési program keretében.

Hirdetés

Baranya megyében 38 szervezet 29 pályázata összesen 1,6 milliárd forint (85 százalékos támogatásintenzitású) forrást nyert el az Interreg V-A Magyarország-Horvátország Együttműködési Program 2014-2020 keretében - ismertette hétfőn Szűcs Márton, a két ország közös fejlesztéseit koordináló HU-HR Közös Titkárság vezetője Pécsett.

A feltételekre térve kiemelte: a projektek megvalósításához magyar és horvát partner szükséges; a 85 százalékos támogatásintenzitású forráshoz 10 százalék magyar nemzeti társfinanszírozás jár, azok megvalósításához öt százalék önerőre van szükség. Nonprofit szervezetek, az állami, az önkormányzati és a civil szféra képviselői gazdaságfejlesztési, természet- és környezetvédelmi, kulturális értékvédelmi és oktatási célú együttműködésekre pályázhatnak.

Nagy Csaba, a Baranya Megyei Önkormányzat közgyűlésének fideszes elnöke az eseményen kiemelte, hogy a program keretében:

  • Mohács a horvátországi Pélmonostorral közösen egy speciális turistahajó üzembe állítását célzó, csaknem 290 millió forint támogatású multimodális fejlesztést indít.
  • Siklós és Donji Miholjac között 250 milliós támogatással kerékpárút-fejlesztés és -építés valósul meg.

Szűcs Márton azt is hangsúlyozta, hogy a Baranyát érintő fejlesztéseken túl 930 millió forintos forrásból folytatódik a horvát-magyar aknamentesítési program, amelyet a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság, a Horvát Aknamentesítési Központ és a Duna-Dráva Nemzeti Park közösen valósít meg.

Mi épül?kerékpárútturizmusMohácsSiklós

Hírlevél

Hirdetés