2024.04.19, Péntek
Megújult a Vasarely Múzeumnak otthont adó Zichy-kastély
Baán László (b) és Pierre Vasarely az újranyitás napján. (fotó: MTI)

Megújult a Vasarely Múzeumnak otthont adó Zichy-kastély

MTI, kozbeszerzes.hu

2017.06.20. 09:20 - Antal Zsófia

A Belvárosi Építő kivitelezésében többek közt a homlokzat, a tető és a világítástechnika is megújult, Vasarely életművét újragondolt, állandó kiállítás mutatja be.

Hirdetés

Egyéves felújítás után nyitották meg újra a Szépművészeti Múzeum Vasarely Múzeumát hétfőn Budapesten. A múzeumnak otthont adó Zichy-kastély a XVII. század második felében épült Budán a mai Szentlélek téren, a Vasarely Múzeum a XVIII. században megépült Duna-parti szárnyban található. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma csaknem 300 millió forintot fordított a leromlott állapotú, a több mint kétezer négyzetméteres épület felújítására.

A pomázi Belvárosi Építő és Szolgáltató Kft. kivitelezésében új szigetelést kaptak az erősen átvizesedett falak, megújult a homlokzat (homlokzatfestés, antigraffiti bevonat), a tetőszerkezet egy része, a nyílászárók és a vizesblokkok. Megtörtént a bádogos szerkezetek cseréje és a külső-belső vakolatcsere, emellett korszerűbbé vált a világítástechnika, a műtárgyraktár és a kiállítóterek is.
 

Interaktív állomásokat építettek az állandó kiállításba

Az átadón Pierre Vasarely, a Vasarely Foundation elnöke felidézte: a 20 évvel ezelőtt elhunyt művész gyakran beszélt Magyarországgal kapcsolatos elköteleződéséről, szülőhazája és a magyar nyelv iránti szeretetéről. Meg volt győződve arról, hogy a művészetet nem lehet csak az elitnek fenntartani. 1955-ös úgynevezett sárga kiáltványában úgy fogalmazott, a jövő művészete vagy közös kincs lesz, vagy nem lesz.

A mintegy 150 műtárgyat és számos dokumentumot felvonultató újrarendezett állandó kiállítás a múzeum szándéka szerint új megvilágításba helyezi Victor Vasarely életművét. Az állandó tárlat két pontján interaktív élményállomások várják a látogatókat, akik a virtuális szemüvegeket felvéve három dimenzióban szemlélhetnek meg "belülről" egy-egy Vasarely-alkotást. A kiállításon 1969 óta első alkalommal 13 sokszorosított grafika is látható abból a 118 darabos kollekcióból, amelyet Vasarely 1968-ban adományozott a Szépművészeti Múzeumnak.

A múzeum gyűjteményét Victor Vasarely 1982-ben adományozta Magyarországnak. A több mint 400 egyedi és sokszorosított alkotást tartalmazó, a művész egész életpályáját áttekintést nyújtó kollekciót bemutató múzeum 1987-ben nyílhatott meg az óbudai Zichy-kastély épületében.

Mi épül?építőipari cégekmúzeum

Hírlevél

Hirdetés