2024.04.20, Szombat
Fiatal építészek tervei alapján épül az MTA kutatóépülete
mek.hu

Fiatal építészek tervei alapján épül az MTA kutatóépülete

mta.hu

2017.07.14. 12:59 - Szabó Ákos

Az MTA 6 milliárd forintból épít agrártudományi kutatási központot, ahol a klímaváltozás tanulmányozására különös figyelmet fognak fordítani.

Hirdetés

Pályakezdő építészek tervei alapján készülhet el a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Agrár-Innovációs Centruma a martonvásári kastélyparkban. A tervezői közbeszerzésen a Debreceni Egyetemen végzett Boda István, Nagy Marianna és Skrabák Zoltán pályázata győzött. Ahogy azt korábban megírtuk, a kormány közel 10 milliárd forintot különített el az MTA fejlesztésére, amelynek első része egy új kutatási tömb felépítése.

Az első helyezettek

Balázs Ervin, az MTA Agrártudományi Kutatóközpont főigazgatója kiemelte, hogy a pályázati kiírásban a legfontosabb szempont a kutatói funkciók megvalósítása volt. Hozzátette: a nyertes pályamunka kiválasztásakor az építészeti és a tudományos-szakmai szempontok is szerepet játszottak.
 

Kutatás-fejlesztési előrelépés

Az új intézetben fenotipizáló, képalkotó, metabolomikai, proteomikai, genomikai és bioinformatikai platform jön létre, emellett laboratóriumok és kutatószobák is épülnek. A fejlesztést magában foglaló nagyobb kormányzati terv befejeztével az MTA összes agrárkutató intézete egy helyszínen lesz.

A klímaváltozás mezőgazdasági hatásainak kutatására kiemelt figyelmet fognak a központban fordítani.

Mi épül?Martonvásárinnovációkutatás-fejlesztéstudomány

Hírlevél

Hirdetés