2024.04.19, Péntek
Szombathely biztonságát javítja a Szabadics és a Meliorációs Kft. egy új víztározóval
nyugat.hu (illusztráció)

Szombathely biztonságát javítja a Szabadics és a Meliorációs Kft. egy új víztározóval

magyarepitok.hu, frisss.hu, nyugat.hu

2017.08.31. 10:46 - Szabó Ákos

Közel fél kilométer hosszú, akár 8 méter magas gátat épít a két cég a Szombathely közeli Arany-patak völgyében az árvízveszély elhárítására. Állandó tavat is kialakítanak, amely ökológiai és turisztikai szerepet is betölthet.

Hirdetés

Mintegy 1,18 milliárd forintból végzi el a zalakarosi Szabadics Közmű és Mélyépítő Zrt. és a szombathelyi Meliorációs és Rekultivációs Kft. által alkotott konzorcium a dozmati víztározó kialakítását – derül ki a Közbeszerzési Értesítőből. A tavaly szeptemberben bejelentett projekt Szombathely mellett Torony, Sé, Balogunyom, Sorkifalud és Zsennye települések árvízvédelmét is ellátja, a munkálatok ezen felül Dozmat és Bucsu községeket is érintik.

A fejlesztés során az Arany-patak völgyében kialakítanak egy árvízcsúcs-csökkentő tárolót, amely az árhullám útjába áll és az építkezésben megoldják a vízmennyiség szabályozott levezetését. Egy 421 méter hosszú és legfeljebb 8 méter magas gátat építenek.

Az Arany-patak egyelőre még nyugalomban (frisss.hu)

A tározó építésével egyidejűleg megvalósul az Arany-patak mederrendezése is, így az érkező vizeket a vonal kiöntés nélkül tudja majd továbbvezetni. Mintegy 5 kilométernyi szakaszon végeznek iszapkotrási  és mederbővítési munkát, amely során várhatóan 35 ezer köbméternyi üledéket szednek fel. Ennek egy részéből a patak partjait több helyen rendezik mindkét oldalon.

 

Ökológiai és turisztikai szempontból is hasznos lesz

A tározó több mint 1 millió köbméter víz befogadására lesz képes és mintegy 44 hektáron terül majd el. A projekt során egy mintegy 7 hektár alapterületű állandó tóval is bővül Szombathely környéke, amelyből a vízhiányos időszakokban ki tudják egészíteni a környék igényeit. A tó emellett otthont adhat a vízi élővilágnak és a madaraknak és növelheti Dozmat község turisztikai vonzerejét, illetve lehetővé válik a szombathelyi csónakázó tó vízpótlásának javítása is.

 

50 éve várt fejlesztés valósul meg

1965-ben Szombathely nagy része víz alá került a Gyöngyös-patak, a Sorok-Perint és az Arany-patak árvizei miatt, ez volt a város történetének legjelentősebb árvíze. Egy hasonló áradás ma vélhetően jóval nagyobb károkat okozna, hiszen azóta terjeszkedett, jobban kiépült a nyugat-magyarországi megyeszékhely.

Az 1965-ös szombathelyi árvíz (nyugat.hu)

A Gyöngyös-patakot mára megzabolázták: a 2010-ben elkészült lukácsházi tározót szintén a Szabadics és a Meliorációs Kft. építették meg, a Hydrocomp Mélyépítő Kft.-vel együtt. A Szabadics a Dunántúlon számos vízgazdálkodási és természetvédelmi projektet valósított meg az elmúlt évtizedekben, most is több jelentős fejlesztésben vesznek részt. Többek között befejezik a Kis-Balaton vízvédelmi fejlesztését, a Táti-szigeteken is dolgoznak és a Duna-Dráva Nemzeti Parkban is van aktív kivitelezésük.

Szabadics Zrt.Mi épül?SzombathelyárvízvédelemMeliorációs és Rekultivációs Kft.Hydrocomp Mélyépítő Kft.

Hírlevél

Hirdetés