2024.04.24, Szerda
A ZÁÉV valósítja meg a Pécsi Egyetem új orvoskari épületét
pecsma.hu

A ZÁÉV valósítja meg a Pécsi Egyetem új orvoskari épületét

MTI

2017.11.11. 06:00 - Antal Zsófia

A 11 ezer négyzetméteres, legyező alakú épület több mint 10 milliárd forintból készülhet el 2020 elejére.

Hirdetés

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) vezetése a januárban elindított közbeszerzési eljárás lezárultával pénteken a ZÁÉV Építőipari Zrt.-vel kötött szerződést az új orvoskari épület tervezésére és felépítésére. A felsőoktatási intézmény 11.200 négyzetméteres új egysége a pécsi Modern városok program központi eleme.

A Szigeti úti campus fejlesztési terveit és annak ütemezését a szerződés aláírásakor Dormán József, a ZÁÉV Építőipari Zrt. vállalkozási igazgatója ismertette. A megvalósításra 30 hónap áll rendelkezésre, a cég november 17-én vonul fel a területen, a beruházás látványos része pedig fél év múlva kezdődhet. A nemzetközi szintű és hallgatóbarát campus ötszintes, legyező alakú épület lesz, amely kapcsolódik a jelenlegi oktatási tömbhöz. A vállalkozási igazgató hozzátette, hogy 20 ezer négyzetméteren megújítják a Szigeti úti telephely zöldterületeit is.

pte.hu

Az aláíráskor elhangzott, hogy az új orvosi kar építése mintegy 10,5 milliárd forintba kerül, de a kontraktus opciós tételként tartalmazza a meglévő elméleti tömb részleges felújítását is. Jenei Zoltán, a PTE kancellárja ismertette: a jelen megállapodás értéke a teljes pécsi Modern városok programban rendelkezésre álló forrás 40 százaléka, az opciós keret pedig további 10 százalékot jelent. Az új épület 2020 első hónapjaira készülhet el.

A zalaegerszegi cégnek ez lesz a harmadik, jelenleg zajló egyetemi projektje: a ZÁÉV kezdte el Kecskeméten a Pallas Athéné Egyetem építését, valamint Budapesten a Testnevelési Egyetem nagyberuházását is.

 

A későbbiekben fogászati klinika is épül majd

A további tervek része, hogy a campustól délre eső területen 2700 négyzetméteres, új fogászati klinika épül az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) 2 milliárdos forrásából. A tervek előkészítése zajlik, a közbeszerzési eljárás jövő tavasszal indul, optimális esetben nyár végén pedig indulhat a klinika kivitelezése.

Bódis József, a PTE rektora szerint az egyetem átfogó fejlesztését csaknem 25 milliárd forintból megvalósító Modern városok program részét képző campusépítés hosszú távra megalapozza a pécsi orvosképzés fejlődését. Kitért arra is, hogy a PTE a Semmelweis Egyetemmel együtt az élettudományokban, valamint az orvos-egészségtudományi kategóriákban is a 301-400. hely között szerepel a londoni székhelyű Times Higher Education (THE) friss - szerdán megjelentett - nemzetközi képzésterületi rangsorában.

Csizi Péter, a térség fideszes országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy a PTE-n tanuló külföldi diákok számának megduplázásával kapcsolatos program máris sikeres, mivel már jelenleg is érzékelhető annak gazdaságélénkítő hatása.

ZÁÉV Építőipari Zrt.AktuálisModern városok programPécsPécsi Tudományegyetemoktatási beruházás

Hírlevél

Hirdetés