2022.12.01, Csütörtök
Elektromágneses tisztaszoba épül az MTA új laboratóriumában
nckobs.hu

Elektromágneses tisztaszoba épül az MTA új laboratóriumában

MTI

2017.11.03. 14:58 - Antal Zsófia

A fertőbozi geofizikai intézet több mint 400 millió forintból létrejövő új létesítményéhez hasonló csak kettő van egész Európában.

Hirdetés

Csütörtökön letették a mágneses nulltér laboratórium alapkövét a Sopron melletti Fertőbozon: segítségével földi körülmények között válik lehetővé az interplanetáris térben jellemző mágneses környezet vizsgálata. A létesítmény a Széchenyi István Geofizikai Obszervatórium területén valósul meg, mely 1957 óta szolgáltat adatokat a Magyar Tudományos Akadémiához tartozó Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Geodéziai és Geofizikai Intézetének (MTA CSFK GGI).

A laboratórium építésére az MTA CSFK, valamint az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont (Wigner FK) 434,59 millió forintos, vissza nem térítendő uniós támogatást nyert. Wesztergom Viktor, az MTA CSFK GGI igazgatója, az obszervatórium vezetője elmondta, hogy a tízszer tíz méteres, kocka alakú épület egy árnyékolt mágneses laboratórium lesz, vagyis mágnesesen láthatatlan lesz a világ számára, mert mágneses tere nulla közeli lesz.

U. Nagy Gábor, a laboratórium egyik építésze elmondta, hogy a mágnesesen nulla teret egy háromrétegű speciális ötvözetből, műmetálból készült, háromszor 3 méteres kamra biztosítja, amely köré egy úgynevezett kompenzáló tekercsrendszert építenek. A kamrát Németországban készítik. Speciális anyagokat kell használniuk az építés során, kerülni kell a ferromágneses anyagok (vas, nikkel, kobalt) használatát, ezért a tekercsrendszer köré előregyártott faszerkezetű épületet húznak. Hasonló létesítmény Európában Németországban és Hollandiában van, utóbbi az amerikai űrkutatási hivatalé, a NASA-é.

fotó: nckobs.hu

 

Az elhivatott kutatói gárda lehetőségei jócskán bővülnek

Bokor József, az MTA természettudományi alelnöke elmondta, hogy az új laboratóriumban egyedülálló kísérleti lehetőséget biztosíthatnak majd a kutatóknak. Mint rámutatott, az obszervatórium munkájának és eredményeinek ismertsége nemzetközi szinten az egyik legjobb a korábbi nemzetközi projektekben való részvételek miatt. Az obszervatórium különleges szerepet tölt be a geofizika területén, a kutatói gárda elhivatott, az MTA pedig lehetőségeihez mérten támogatja a munkát - tette hozzá Bokor József.

Az elektromágneses tisztaszobában az űrfizikai kísérletek és fejlesztések mellett geofizikai, anyagtudományi, és élettudományi kísérletekre és fejlesztésekre is lehetőség lesz. Mindezek mellett különféle mérőeszközök mágneses vizsgálatát és kalibrálását is végezhetik, ezzel tovább bővítenék a magyar részvételi lehetőségeket az Európai Űrügynökség programjaiban.

Mi épül?kutatás-fejlesztéstudományFertőboz

Hírlevél