2023.10.04, Szerda

Hirdetés

Megújult a makoveczi örökség fontos eleme, a Hagymaház
promenad.hu

Megújult a makoveczi örökség fontos eleme, a Hagymaház

MTI

2018.02.27. 10:24 - Antal Zsófia

A makói épületet, mely kulturális központként funkcionál, 130 millió forintból varázsolta újjá egy hódmezővásárhelyi cég.

Hirdetés

Befejeződött a makói Hagymaház felújítása: a Makovecz Imre tervezte organikus stílusú, négytornyú épületet hétfőn adták át, a kivitelező a hódmezővásárhelyi Építészmester Tervező és Kivitelező Zrt. volt.

Az augusztusban elkezdődött rekonstrukció során felújították az 1998-ban átadott épület tetőszerkezetét: kicserélték az épületet borító palát, a tető alatt pótolták az eddig hiányzó szigetelést, és hófogó is került a házra. A 130 millió forintos beruházás révén megújult a négy torony teljes üvegezése, és lefestették az azt tartó fémszerkezetet, megfelelő kezelést kapott a faszerkezet, valamint lefestették az oldalsó falfelületeket. A beruházás műszaki ellenőre, Szőllősi Béla elmondta, hogy összesen 150 négyzetméternyi üveget cseréltek ki, és 1500 négyzetméternyi falat festettek át.

A Hagymaház épülete felújítás közben (fotó: Hagymaház - Facebook)

Farkas Éva Erzsébet (Fidesz-KDNP) polgármester arról beszélt, hogy Makovecz Imre egyedi közösségi tereket alkotott a városban, melyek otthont adnak a kultúrának, a sportnak, szolgálják az itt élőket. A Kossuth-díjas építész tervei alapján tíz középületet emeltek és két közteret újítottak meg a városban.

A makóiak identitását és jövőjét a polgármester szerint nagymértékben határozhatja meg a makoveczi örökség ápolása. A Hagymaház rekonstrukciójára, a Páger Mozi és Rendezvényház megújítására, a városi könyvtár építésére, valamint a Hagymatikum gyógyfürdő befejezésére 13,2 milliárd forintos támogatást biztosított a kormány - emlékeztetett a politikus.

Mi épül?MakóMakoveczművelődési házakÉpítészmester Tervező és Kivitelező Zrt.

Hírlevél

Hirdetés