2024.06.17, Hétfő
Beemelték az új komáromi Duna-híd első acél elemeit
fotók és videó: Dernovics Tamás / magyarepitok.hu

Beemelték az új komáromi Duna-híd első acél elemeit

MTI

2018.06.11. 15:07 - Antal Zsófia

Az egyenként 165 tonnás alkotórészek Csepelről a Dunán érkeztek a helyszínre.

Hirdetés

Helyére emelték hétfőn az új komáromi Duna-híd pályaszerkezetének első három elemét. Sitku László, a Hidászokért Egyesület elnöke a híd melletti látogatóközpontban tartott sajtótájékoztatón elmondta, az elemek részeit Lengyelországban, Csehországban és a révkomáromi szlovák hajógyárban készítik és Csepelen állítják össze.

A teljes híd 37 hasonló elemből áll, ezek összsúlya 5400 tonna. Az útpálya részeit az összeállítás után egy időre Szlovákia irányába tolják el, így párhuzamosan építhetik a hidat tartó pilont, amely 2400 tonnás és közel 95 méter magas lesz.

Az új átkelőt a H-M Dunahíd Konzorcium építi, amelynek tagjai a Hídépítő Zrt. és a Mészáros és Mészáros Kft. A kivitelezés nettó összege 91,2 millió euró, mintegy 28,6 milliárd forint, az összeg 85 százaléka uniós forrás.

A képre kattintva galéria nyílik!

 

Jövőre adják át a Szlovákia második legnagyobbjának számító hidat

Juhász Zoltán, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. útfejlesztési igazgató-helyettese hozzátette, a híd átadását 2019 végére tervezik. A beruházásnak köszönhetően közvetlen teherforgalmi kapcsolat jön létre Komáromnál Magyarország és Szlovákia között. Jelenleg a kamionok korlátozás nélkül Vámosszabadi felől 53, míg Parassapuszta felől 180 kilométeres kerülővel haladhatnak át a magyar és szlovák határon.

A hídszerkezet egypilonos, ferdekábeles híd, acél pályalemezzel. A 600 méter hosszú hídon kétszer egysávos főút vezet majd át a Duna felett, kerékpárutat, gyalogos járdát, közvilágítást is kialakítanak. Az egyedi szerkezet miatt a pilon és a kábelek díszkivilágítást kapnak. A kétoldali közúti csatlakozás két külön beruházásban épül meg, a Magyarországon tervezett út a 131-es számú, Komáromot délről elkerülő úthoz csatlakozik. Ezen a szakaszon két körforgalom és két kisebb híd lesz.

Az új közúti híd elkészülte után a teherforgalom az M1-es autópályától a települések érintése nélkül érheti el a szlovák határt. A komáromi hídhoz hasonló felfüggesztett, egyoldalas híd csak Kanadában található. A pozsonyi Apollo híd után ez lesz Szlovákia második legnagyobb hídja.

 

A híd építkezését legjobban az áprilisban nyitott látogatóközpontból lehet nyomon követni. A központról lapunk videót is készített:

 

 

Galéria

A-Híd Zrt.Hódút Kft.Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF)Mi épül?Duna hídhídépítésKomáromMészáros és Mészáros Kft.

Hírlevél

Hirdetés