2024.05.28, Kedd
Hivatalosan is elrajtolt a komáromi Duna-híd építkezése
Fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Hivatalosan is elrajtolt a komáromi Duna-híd építkezése

magyarepitok.hu

2017.10.17. 14:44 - Hegedűs Gergely

A 600 méteres, ferdekábeles híd nettó 28 milliárd forintos szlovák-magyar beruházásban épül, 2019 telén indulhat meg rajta a forgalom.

Hirdetés

Kedden megtartották a Révkomárom és Komárom között épülő új Duna-híd projektindító ünnepségét a Monostori Erődben. A nettó 91 millió eurós (mintegy nettó 28 milliárd forintos) beruházás nyitóeseményén a szlovák és a magyar kormányfő is részt vett.

A képre kattintva galéria nyílik meg - fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu


Száz kilométernyi rövidülés a teherforgalomban

A 600 méteres, egy darab 95 méteres pilonnal megépülő híd a NIF Zrt. és a szlovák közútkezelő beruházásában, a Mészáros és Mészáros Kft. és a Hídépítő Zrt. kivitelezésével jön létre. Utóbbi társaság projekt ügyvezetője ebben az interjúban adott betekintést olvasóinknak az építkezés részleteibe, melynek 2019 teléig kell elkészülnie.

forrás: NIF Zrt.

A kerékpárúttal, gyalogos átkelővel és közvilágítással létesülő új híd mintegy 100 kilométerrel rövidíti a teherforgalom útját Komárom térségében, miután a szlovák 64-as főút felől, Érsekújvár térségéből érkező teherautók csak Győr vagy Esztergom felé kerülve tudtak átkelni a Dunán. A komáromi vasúti híd mellett épülő híd másik jelentősége, hogy tehermentesíti a meglévő komáromi hidat, ami a két település belvárosait köti össze (20 tonnás súlykorlátozással).

A beruházáshoz kapcsolódva a felvezető út is megépül, ennek kivitelezését a Strabag végzi. Az új Duna-híd a szlovákiai 64-es és 63-as út forgalmát a két belvárost megkerülve vezeti át az M1-esbe torkolló 13-as főútba. Utóbbi úthoz a már megépült komáromi déli elkerülő által csatlakozik. A Strabag 1,3 kilométeres szakaszt épít az elkerülőig, két kisebb híddal és körforgalommal, valamint két tengelysúlymérő hellyel. 


További határátkelők és hidak erősíthetik a határ átjárhatóságát

A keddi nyitóeseményen Orbán Viktor beszédében kiemelte, az elmúlt két évben hat új kapcsolat épült ki Szlovákia és Magyarország között. "Tavaly szeptemberben egy teherkomp átadásával 20 kilométer alá csökkentettük a határátlépési pontok közötti távolságokat" - emlékeztetett a kormányfő. "Ez a korábbi állapotokhoz képest szép eredmény, de még mindig messz van a Nyugat-Európában jellemző 2-4 kilométeres távolságtól, vagyis sok közös munka vár még ránk."

Robert Fico szlovák miniszterelnök beszédében felidézte, a jelenlegi komáromi híd még az Osztrák-Magyar monarchia idejében épült. Kijelentette, bízik benne, hogy az új híd, amelyet most a magyarok és a szlovákok közösen felépítenek, legalább annyi ideig szolgál majd, mint az, amelynek a feladatait átveszi.

 

További képek az építkezés jelenlegi állapotáról a galériában!

 

 

Galéria

A-Híd Zrt.A-Híd Zrt.ÚtépítéshídépítésKomáromMészáros és Mészáros Kft.

Hírlevél

Hirdetés