2024.04.25, Csütörtök

Hirdetés

Önálló központot kapott az eddig a Bozsik-stadionban működő fociakadémia
Fotó: MTI

Önálló központot kapott az eddig a Bozsik-stadionban működő fociakadémia

mti, magyarepitok.hu

2018.11.22. 14:45 - Hegedűs Gergely

A kispestiek új centrumához egy új bekötőút és közlekedési csomópont is létrejött.

Hirdetés

Csütörtökön átadták a Budapest Honvéd Magyar Futball Akadémiájának új utánpótlásközpontját. A dél-pesti utánpótláscentrum tervezője az Aquincum Építész Stúdió Kft. volt, a kivitelezést pedig a Pharos '95 Sportpályaépítő Kft. és a Wire-Vill Energetikai és Ingatlanfejlesztő Kft. végezte.

A Magyar Futball Akadémia mostanáig az újjáépítés előtt álló Bozsik Stadionban működött. Az arénától egy kilométerre fekvő központot a Temesvár utcából a Bozsik József sétányon lehet megközelíteni. A korábbi közbeszerzési adatok szerint a dunavarsányi és a budapesti cég nettó 3,89 milliárd forintért hozta létre.


Hét kispesti legenda volt a névadó

Az új létesítmény egy erdei futópálya mellett hét szabványméretű, köztük két műfüves pályát tartalmaz. Ezeket az együttes korábbi legendáiról, Puskás Ferencről, Budai II. Lászlóról, Détári Lajosról, Kozma Mihályról, Bozsik Józsefről, Tichy Lajosról és Kocsis Sándorról neveztek el, a nyolcadik pedig kispályákat foglal magában.

A proejketben egy központi épületet is felhúztak, ebben többek közt konditermet és kétágyas szobákat alakítottak ki. A kivitelező feladata volt a kiszolgáló utak, parkolók, járdák, közművek létesítése is, valamint a környezetrendezés (patak, véderdő). További része volt a projektnek a Temesvári utcai új csomópont, illetve egy bekötőút megépítése.


Több mint hatvan válogatottat termelt ki az intézmény

A központ átadóján jelen volt Orbán Viktor is, aki hangsúlyozta, a kormány támogatja, hogy minden iskolás sportoljon, mert "minden nemzet olyan lesz, mint a fiataljai". A kormányfő kiemelte, a Magyar Futball Akadémia növendékei ötször nyerték meg a Puskás Suzuki Kupát, húsznál is több korosztályos bajnoki címet szereztek, hatvannál is többen váltak élvonalbeli labdarúgóvá, és négyen a válogatottban is bemutatkoztak.

A miniszterelnök felidézte Puskásék, Tichyék és Détáriék sikeres időszakát, és kijelentette, a magyar futballnak nem lehet kisebb célja, mint megismételni Puskásék sikerét. Arra is kitért, hogy Marco Rossi személyében a jelenlegi szövetségi kapitányt is a Honvédnak köszönheti a magyar labdarúgás.

Óbuda GroupMi épül?építőipari cégeksportberuházásokPharos '95 Kft.Kispest

Hírlevél

Hirdetés