2022.12.10, Szombat
Sörfőzőhagyományait is feléleszti barokk épületében Nagykanizsa
Látványtervek: kanizsaifejlesztesek.hu

Sörfőzőhagyományait is feléleszti barokk épületében Nagykanizsa

ted.europa.eu, kanizsaifejlesztesek.hu, kanizsaujsag.hu, bme.hu, karpatinfo.net

2018.12.21. 12:49 - Szabó Ákos

A Zala megyei városban hamarosan elrajtolhatnak a Szent József templom és a ferences rendház műemléki felújítási munkálatai.

Hirdetés

Már keresik a kivitelezőt a nagykanizsai Szent József plébániatemplomhoz kapcsolódó barokk kolostorépület restaurálására és a templom, a fejlesztés első ütemére kiírták a pályázatot - derül ki az uniós közbeszerzési adatokból. A templomot 1702 és 1714 között építették, a rendház építkezését pedig ezt követően, 1714-ben kezdték meg. A több száz éves múltja során legutóbb 2001-ig városi könyvtárként szolgáló, jelenleg felújításra szoruló barokk rendház átalakítása és fejlesztését több éve tervezik.

 

 

Szabadtéri színpadot is kap a város

A rendházban a beruházó Nagykanizsai Városfejlesztő honlapján szereplő tervek szerint a felújítás és rekonstrukció végezetével látvány-sörmanufaktúrát is üzemeltetnek majd, mellyel a Kanizsai Sör régi, kiemelkedő hírnevét szeretnék visszaállítani. Az épületben kiállítás nyílik a ferences szerzetesek életéről és a rendalapító Assisi Szent Ferencről, valamint egy melegkonyhával felszerelt rendezvényterem is várja majd a város lakóit. Emellett a vallási utazóknak zarándokszállásokat fognak kialakítani. A kolostor udvarán pedig szabadtéri színpadot és zöldövezetet adnak majd át.

 

kanizsaiujsag.hu

 

Átfogó restauráció indulhat el

A most meghirdetett első ütem során többek között

  • festő, fa-, fém- és kőrestaurátori munkát végeznek el,
  • elbontanak mintegy 2200 négyzetméternyi a tetőszerkezetet és több mint 3300 négyzetméteren tetőfedési munkákat végeznek,
  • elbontják a régi vakolatot és újat helyeznek fel, mintegy 3500 négyzetméteren,
  • szintén elbontanak 330 négyzetméternyi falszerkezetet és 790 négyzetméternyi új vasbetonszerkezetet, valamint mintegy 240 négyzetméternyi új falat adnak át.

Ezen felül más munkákkal együtt légtechnikát szerelnek be, felújítják az elektromos hálózatokat és a közműveket, valamint hőszivattyút is telepítenek.

 

Mi épül?Nagykanizsaturizmusmúzeumegyházi fejlesztések

Hírlevél