2024.04.19, Péntek
Pár hónapon belül elkészül a kerékpárút a magyar-szlovén határon
Illusztráció (fotó: Bernát Benjámin/magyarepitok.hu)

Pár hónapon belül elkészül a kerékpárút a magyar-szlovén határon

NIF Zrt., magyarepitok.hu

2019.02.07. 12:03 - Almási Krisztina

A Lendvadedes – Dedeskecskés – országhatár közötti kerékpáros kapcsolatának építése a végéhez közeledik, hamarosan megkezdődhet az aszfaltozás, majd azt követően a növénytelepítés.

Hirdetés

Megfelelő ütemben halad a Zala megyei Lendvadedes és a szlovéniai Dolga Vas (Lendvahosszúfalu) közötti kerékpáros összeköttetés építése. A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) beruházásában megvalósuló fejlesztés több mint 370 millió forintból készül a Vértes-Út Építő és Szolgáltató Kft. kivitelezésében.

A két kilométeres útszakasz alapkövét tavaly márciusban tették le, és a munkálatok idén tavaszra be is fejeződnek.

A megvalósítás két részből áll: egyrészt a Csente irányába haladó meglévő helyi közúti szakasz épül át 915,5 méter hosszan, másrészt az ennek végéhez csatlakozó 979,43 méter hosszú új szakasz készül el, ami végül eléri a szlovéniai aszfaltozott közutat.

A kivitelező tavaly elvégezte az útépítéshez szükséges előkészítési feladatokat, többek között:

  • a fakivágást bozótirtást,
  • a területelőkészítő földmunkát,
  • a tereptárgyak bontását,
  • a védő- és javítóréteg építését,
  • valamint az átereszek elhelyezését.

Jelenleg a földárkok készítése, az árkok és záportározók burkolása zajlik, illetve elkezdődött az árkon túli tereprendezés is. Az időjárás függvényében február végén vagy március elején megtörténhet az aszfaltozás, és a tavasz elejére várhatók a befejező munkálatok, úgy mint a növénytelepítés és füvesítés.


Nagyot lép előre a határ menti turisztika

A beruházásra azért van szükség, mert a 75156 j. bekötő út Rédics – Dedeskecskés belterületi határán véget ér, a szomszédos Lendvakecskés településrész irányában, a szlovén határ felé csak rossz állapotú földút vezet, határátlépésre nincs lehetőség. A szlovén-magyar határrégió aprófalvas, sűrűn erdővel borított területe, az egyes települések közötti kis távolság és zömében alacsonyabb forgalmú közúthálózat jó lehetőséget kínál a kerékpározásra.

A beruházás célja a szlovén-magyar határ menti területek turisztikai, közlekedési integrációjának javítása. A most épülő útszakaszok hozzájárulnak a magyarországi kerékpározható úthálózat bővüléséhez, a határmenti közlekedés fejlesztéséhez.

Mi épül?építőipari cégekkülföldkerékpárútLendvadedes

Hírlevél

Hirdetés