2024.06.19, Szerda
Száz éve hiányzó összeköttetést pótol a szlovén határon épülő kerékpárút
nif.hu

Száz éve hiányzó összeköttetést pótol a szlovén határon épülő kerékpárút

nif.hu

2018.03.23. 09:28 - Antal Zsófia

Jövő áprilisra elkészül a Lendvadedest Lendvahosszúfaluval összekötő két kilométeres útszakasz, mely a kerékpáros turizmust is nagyban elősegíti.

Hirdetés

Letették a Zala megyei Lendvadedes és a szlovéniai Dolga Vas (Lendvahosszúfalu) között épülő kerékpáros összeköttetés alapkövét csütörtökön – adta hírül a beruházó NIF Zrt. A 2 kilométer hosszú fejlesztést a Vértes-Út Építő és Szolgáltató Kft. kivitelezi nettó 371,44 millió forintért.

A megvalósítás két részből áll: egyrészt a Csente irányába haladó meglévő helyi közúti szakasz épül át 915,5 méter hosszan, másrészt az ennek végéhez csatlakozó 979,43 méter hosszú új szakasz készül el, ami végül eléri a szlovéniai aszfaltozott közutat. A burkolat zajszegény, kis gördülési ellenállású aszfalt lesz, a tervezés során a biodiverzitás megőrzése és a természeti értékek védelme hangsúlyos.

Kondrik Kornél, a NIF Zrt. gazdasági vezérigazgató-helyettese elmondta, hogy a kivitelezés az előkészítő munkákkal – geodéziai kitűzés, lőszermentesítés és fakivágás – április elején indul. A munkálatok egy évig tartanak, 2019 tavaszára elkészülnek az új útszakaszok.

Kondrik Kornél az alapkőletételi ünnepségen (fotó: nif.hu)

 

Korábban csak rossz állapotú földút vezetett a területen

A közleményből az is kiderül, hogy a már tavaly ősszel bejelentett beruházásra azért van szükség, mert a 75156 j. bekötő út Rédics – Dedeskecskés belterületi határán véget ér, a szomszédos Lendvakecskés településrész irányában, a szlovén határ felé csak rossz állapotú földút vezet, határátlépésre nincs lehetőség. A Zala Megyei Önkormányzat Szlovénia-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program pályázatában partnerként részt vevő NIF Zrt. így a rédicsi Tenke-hegy és a szlovéniai Lendva-hegy között önkormányzati kezelésbe kerülő kerékpározható közutat épít ki.

A szlovén-magyar határrégió aprófalvas, sűrűn erdővel borított területe, az egyes települések közötti kis távolság és zömében alacsonyabb forgalmú közúthálózat jó lehetőséget kínál a kerékpározásra. Az elmúlt években több fejlesztés is szolgálta a kerékpáros turizmus bővítését, azonban még nem alakult ki a határrégió egészét lefedő, összefüggő és jelölt útvonalhálózat. A területen áthaladó EuroVelo 13 Vasfüggöny nemzetközi kerékpáros útvonal és a meglévő kisebb hálózati elemek újak létesítésével történő hálózatba kapcsolása is ezen törekvést segíti.

Magyar Levente államtitkár az alapkőletételi ünnepségen (fotó: nif.hu)

 

Az 5-10 kilométeres távokhoz nem kell majd autó

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszterhelyettese és parlamenti államtitkára kiemelte: „A mai nap több szempontból is a magyar-szlovén kapcsolat ünnepnapja. Megnyitottuk Lendván a magyar főkonzulátus új épületét, a mostani beruházásban megépülő út pedig két olyan falut kapcsol össze, amelyek között 100 éve nem volt összeköttetés.”

A magyar főkonzulátus új épülete a megnyitó napján a szlovéniai Lendván (fotó: MTI)

Mag. Klemen Potisek, a Szlovén Köztársaság Infrastrukturális Minisztériumának államtitkára elmondta: „A fenntartható mobilitás egyre fontosabb manapság. Szlovénia célul tűzte ki az üvegházhatású gázok csökkentését 2030-ig. Ezt elektromos autók használatával, és aktív mobilitással szeretnénk elérni, ezért is támogatjuk a bicikliutak és sétautak fejlesztését. Regionális szinten 123 milliárd forint értékű beruházás zajlik. Szeretnénk elérni, hogy az 5-10 km-es távolságokat az emberek gyalog vagy biciklivel tegyék meg.”

Az alapkőletételi ünnepségen jelen volt Vigh László, Zala megye 1. sz. választókerületének országgyűlési képviselője, Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszterhelyettese és parlamenti államtitkára, Mag. Klemen Potisek, a Szlovén Köztársaság Infrastrukturális Minisztériumának államtitkára, Dr. Pál Attila, a Zala megyei közgyűlés elnöke és Kondrik Kornél, a NIF Zrt. gazdasági vezérigazgató-helyettese. (fotó: nif.hu)
Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF)Mi épül?építőipari cégekkülföldkerékpárútLendvadedes

Hírlevél

Hirdetés