2024.03.28, Csütörtök
Hídépítéssel halad a Budapest-Pécs vasútvonal beruházása
Illusztráció (Nagy Mihály/magyarepitok.hu)

Hídépítéssel halad a Budapest-Pécs vasútvonal beruházása

nif.hu, magyarepitok.hu

2019.04.04. 13:04 - Szabó Ákos

A Százhalombatta és Pusztaszabolcs közötti pályán a Mészáros és Mészáros, illetve a Vasútépítők konzorciuma dolgozik.

Hirdetés

Jelentős elővárosi vasúti beruházásról érkezett újabb hír: a fővárosi agglomeráció szempontjából fontos szerepet betöltő 40a jelzésű, Pusztaszabolcs irányába futó szakaszon zajlik a munka. A nagyberuházás két alprojektben zajlik le:

  • Százhalombatta és ercsi elágazás közötti 15,7 kilométernyi pálya és a hozzá kapcsolódó létesítmények kapnak fejlesztést, melynek köszönhetően két vágányon haladhat majd közlekedés,
  • Ercsi és Pusztaszabolcs között pedig 12,2 kilométeren újul meg és fejlődik hasonlóan az eddig kisebb kapacitású pálya.

 

 

A fejlesztéseket a Mészáros és Mészáros Kft., valamint a Vasútépítők Kft. végzi el. A két szajkaszon vasútállomást építenek át, alul- és felüljárók, illetve új peronok épülnek. A teljes szakaszon 120/160 km/óra sebességre és 225 kN tengelyterhelésre alkalmas pálya jön létre és megtörténik a felsővezetéki rendszer átépítése, illetve kiépítése.

 

Fejlődik a százhalombattai állomás

Most a beruházó NIF Zrt. arról számolt be: március 31-én átadták a vasúti forgalomnak Százhalombattán az ipari park felőli állomási oldalt. A vágányokon itt a vonatközlekedés – biztonsági okokból – 40 km/h sebességkorlátozás mellett indult meg.

Mivel a Százhalombatta – Ercsi elágazás közötti, 15,7 km hosszú szakasz felújításának keretében 12,98 km hosszan teljesen új nyomvonalon épül ki a kétvágányú pálya, a bővítés miatt a MOL Dunai Finomító környezetében lévő, vasút felett átívelő közúti híd meghosszabbítása szükséges lett – írják közleményükben.

 

Illusztráció (Bernát Benjámin/magyarepitok.hu)

A híd az átépítési munkálatok ideje alatt le lesz zárva a forgalom elől, viszont a zavartalan közlekedés fenntartásának érdekében egy új, ideiglenes átkelő épült. A hídhoz kapcsolódó, Olajmunkás úti terelő útvonalakat is kialakították.

A gyalogosok és kerékpárosok közlekedéséről is gondoskodtak: az érintettek ipari parkot ideiglenes járdán közelíthetik meg az Ipari Park - Műszerész köz irányában.

Mi épül?vasútfejlesztésPusztaszabolcsErcsiSzázhalombattaMészáros és Mészáros Kft.Vasútépítők Kft.

Hírlevél

Hirdetés