2024.02.22, Csütörtök
Korhű toronnyal születik újjá a szegedi egyetem jogi kara
emina.hu

Korhű toronnyal születik újjá a szegedi egyetem jogi kara

MTI

2019.04.07. 07:09 - Almási Krisztina

A projekt során megújulnak a tantermek és közlekedők, a pincetérben büfét és fogadóteret alakítanak ki, a tetőtérben pedig dolgozói étkezdét rendeznek be.

Hirdetés

Ősszel elkezdődik a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Állam- és Jogtudományi Kara Tisza Lajos körúti főépületének rekonstrukciója mintegy 1,65 milliárd forint értékű állami támogatásból. A beruházásnak köszönhetően 470 négyzetméterrel bővül az oktatás-kutatási tér.

A fejlesztés egyik legnagyobb részét a pince átépítése jelenti, ahol felújítják a könyvraktárat, valamint büfét és fogadóteret alakítanak ki.

A felette lévő szinten található aula konferenciateremként vagy kari rendezvények helyszíneként használható, a szomszédos klub pedig a hallgatói élet színtereként szolgál majd. Az aulát az első emelet magasságában lefedik, a jelenlegi folyosók mint közlekedők egy légtérbe kerülnek a teremmel. A projekt részeként megújulnak a tantermek és közlekedők, a tetőtérben pedig dolgozói étkezdét rendeznek be.


Fontos szempont a korhű arculat megidézése

Balogh Elemér, a kar dékánja elmondta, hogy az átépítés során fontos szempont, hogy az épület visszakapja a megközelítően eredeti arculatát, miközben belesimul a XXI. századi városképbe is. Az intézmény korábban, a "nagy árvíz" utáni időben leányiskolaként működött.

 

Az átépítés látványterve (forrás: juris.u-szeged.hu)

A háromszintes épületre visszakerülő torony az eredeti állapotot idézi majd meg, ahol egy újabb iroda vagy közösségi szoba alakítható ki.

A rekonstrukció idején, ősztől kezdődően az egyetemi és az egyetemhez közeli épületekben folyik majd ideiglenesen az oktatás. A jogi kar a tervek szerint a 2020-2021-es tanév elején veheti újra birtokba a teljesen felújított és kibővített épületet.

A Szegedi Tudományegyetem folyamatosak a fejlesztések, a közelmúltban írtunk róla, hogy új fogorvosképzési tömböt is kap az intézmény.

Mi épül?Szegediskolafelújításoktatási beruházás

Hírlevél

Hirdetés