2024.04.25, Csütörtök
Négy éven belül teljesen újjászületik az esztergomi bazilika
hellovidek.hu

Négy éven belül teljesen újjászületik az esztergomi bazilika

MTI

2019.04.03. 10:10 - Almási Krisztina

Az épület most esik át először átfogó felújításon, melynek részeként restaurálási munkákat végeznek, elkészül a lift, megújul a bejárat és környezete, valamint a kupola is.

Hirdetés

2022-re több mint 12 milliárd forintból teljesen megújul Magyarország legnagyobb temploma, az esztergomi Nagyboldogasszony- és Szent Adalbert-főszékesegyház. A sürgős javítási munkálatok már elkezdődtek, a teljes külső és belső felújítás pedig néhány éven belül valósul meg. A négy részletben kifizetendő támogatás első két összegét, 4,2 milliárd forintot már át is utaltak a főegyházmegyének.

A bazilika állagmegóvása 2016-ban vált halaszthatatlanná, amikor a kupola stukkódíszítése potyogni kezdett, ezért egy éve a teljes kupola alá hálót vontak és felállványozták az északi oldalhajót – mondta el Németh Tamás, a felújítást vezető építészmérnök.


Ősszel kezdődik meg a kupola teljes felújítása

A jelenleg zajló munkálatok részeként megújul az északi oldalhajó, elvégeznek kisebb restaurálási munkákat és elkészül a lift, amellyel akadálymenetesen megközelíthető lesz a kincstár és a fölötte lévő panorámaterem.

Az építkezés következő szakaszában, még az idén elkezdik a bejárat és környezete megújítását. A porticus, a lépcsők, a bejárat feletti timpanon felújítását szeretnék befejezni a 2020-as Nemzetközi Eucharisztikus Világkongresszusra. Ugyancsak idén ősszel elkezdik a kupola teljes külső-belső felújítását:

  • a burkolat cseréjét,
  • a hő- és vízszigetelést,
  • valamint a belső, stukkóval díszített felületek restaurálását.

Ez a munka legalább két évig tart majd. Várhatóan 2019 végén elkezdik a tetők, a több tíz méter magasságban lévő "belső udvarok" és a homlokzat egy részének felújítását is. Az utolsó nagyobb munkaszakaszban belső munkákat végeznek és az altemplomot szigetelik, végül kisebb restaurálásokat végeznek.

 

A felújítás alatt is látogatható a bazilika

Az épület alapkövét 1822. április 23-án, Szent Adalbert ünnepén tették le. Az esztergomi bazilikán kisebb javításokat a II. világháború után és a 70-es években végeztek, majd 1993-ban a tetőt kellett javítani, miután egy része leégett. Mindent átfogó, teljeskörű külső-belső felújítására most először kerül sor az épület történetében.

A bazilika a munkálatok idején is látogatható marad, egyedül a kupola felújításához szükséges belső állvány felállítása korlátozza majd a tér használatát mintegy két és fél hónapig.

Mi épül?templomfelújításEsztergom

Hírlevél

Hirdetés