2024.04.26, Péntek

Hirdetés

Ikonikus személynek állít emléket Zalaegerszeg új múzeuma
Látványtervek: zalamedia.hu

Ikonikus személynek állít emléket Zalaegerszeg új múzeuma

MTI, magyarepitok.hu

2019.06.21. 10:26 - Almási Krisztina

A ZÁÉV munkájával elkészülő múzeumi központban a kiállítások mellett konferenciaterem és közösségi helyiségek is helyet kapnak.

Hirdetés

A Modern Városok Program keretében épül meg a Mindszentyneum, vagyis a Mindszenty József bíborosnak és a kommunista diktatúra egyházüldözése áldozatainak emléket állító múzeum és zarándokközpont. A zöldmezős beruházásként megvalósuló fejlesztést közel 5,5 milliárd forintból a ZÁÉV Építőipari Zrt. kivitelezi a Göcseji Múzeum mellett. Az új épületben az állandó és időszaki kiállítások mellett konferenciaterem, irodák és közösségi helyiségek is lesznek.

A Mindszenty Múzeum több mint 1200 négyzetméteres alapterülettel készül el, amelyen kialakítják a pince- és három további szintet, valamint a tetőteret. A beépítés mintegy 3750 négyzetméternyi területet érint majd.

 

Az új, Mindszenty Múzeum a meglévő Göcseji Múzeum mellett


Közel 1200 négyzetméteren várja kiállítás a látogatókat

A földszinten kap helyet az előcsarnok, a jegypénztár és egy ajándékbolt, illetve egy 120 fő befogadására alkalmas rendezvényterem, két kisebb teremmel együtt. Az állandó kiállítási tereket további funkciókkal kiegészítve az 1. és 2. emeleten helyezik el – ezek múzeumpedagógiai helyiségként és filmvetítőként is funkcionálnak majd. A legfelső, tetőtéri szinten kapnak helyet az időszaki kiállítás terei, a pinceszinten pedig az előcsarnokot kiszolgáló kiegészítő funkciók – a ruhatár és a mosdóblokkok – találhatók majd meg. A múzeumban mintegy 1150 m2-en kapnak helyet a különféle kiállítások:

  • 1. emelet: Mindszenty kiállítás (közel 500 m2),
  • 2. emelet: egyházüldözés kiállítás (közel 500 m2),
  • tetőtér: időszaki kiállítótér (160 m2).

A Mindszenty Múzeumhoz kialakítanak egy 99 személygépkocsi és 3 autóbusz fogadására alkalmas felszíni parkolót is.


Zalaegerszeg fontos turistacélponttá nőheti ki magát

A múzeum megvalósítása azért bír nagy jelentőséggel, mert egyrészt Mindszentyn Józsefen kívül nincs olyan zalaegerszegi történelmi személyiség, aki országszerte és a határokon túl is ismert volna, másrészt a vallási turizmus világszerte egyre több embert mozgat. Zalaegerszeg a Csíksomlyótól Mariazellig tartó Mária-zarándokútnak is fontos állomása és egyik regionális központja lesz majd.

 

Mindszenty József, bíboros

 

Mi épül?ZalaegerszegZÁÉV Építőipari Zrt.múzeumkiállítás

Hírlevél

Hirdetés