2024.04.19, Péntek
Óriás csillárral és tágasabb nézőtérrel újul meg a szolnoki színház
Forrás: szolnokinaplo.hu

Óriás csillárral és tágasabb nézőtérrel újul meg a szolnoki színház

magyarepitok.hu

2019.06.04. 12:34 - Almási Krisztina

A fejlesztés keretében modern színpadtechnikát, valamint korszerű hűtési- és fűtési rendszert alakítanak ki.

Hirdetés

Közel 3,8 milliárd forintból újulhat meg a Szolnoki Szigligeti Színház a Böjtös-Bau Kft. kivitelezésében, a rekonstrukció érinti többek közt a belsőépítészetet, az akusztikát, a statikát és színpadgépészetet is - derül ki az uniós közbeszerzési adatokból.

A színház nettó alapterülete több mint 5000 négyzetméter, a nézőtér 468 néző befogadására alkalmas és mintegy 180 dolgozónak ad munkát. A nézőtéri székek közötti távolságot megnövelik, így kényelmesebbek lesznek.

A nézőtér álmennyezetét átalakítják, melynek meghatározó eleme lesz az új kristálycsillár.

A színpadtechnikai fejlesztéseinek jegyében:

  • az álmennyezet felett új híd készül a színpad jó megvilágításának érdekében,
  • a színpadon egy új, 9,5 m átmérőjű forgó létesül,
  • a zenekari árok átépül egy ötrészes süllyedő pódium beépítésével,
  • valamint megújulnak a szcenikai, világítási és hangrendszerek.

A nézőtér részére új, elárasztásos rendszerű szellőztető berendezés épül, a nézőtéri székek alatti befúvással. A színház épületének fűtési energiáját előállító gáztüzelésű kazánok helyett kondenzációs üzemű gázkazánokat terveznek, melyek kiszolgálják a színészlakások és az üzemház fűtését is.


Az energiahatékonyság jegyében újul meg a színház

A beruházás során tetőtéri raktár és gépészeti szint készül, mely alapfeltétele az légtechnikai rendszer korszerűsítésének. A megfelelő energiagazdálkodás elérés miatt a homlokzati nyílászárókat korszerű háromrétegű üvegezésű szerkezetekre cserélik le, valamint megújul a színház szigetelése is.

Az épület műszaki állapotában jelentős változást hoz az elavult világítási és erőátviteli hálózatok és berendezések cseréje.

A helyiségekbe a mai kor színvonalának megfelelő LED-es, nagy hatásfokú és hosszú élettartamú berendezéseket építenek be.

A színházat 1912-ben adták át, de a hanyag kivitelezés és rossz minőségű anyagok miatt többször fel kellett újítani. 1954-től rendelkezik önálló társulattal, ekkor vette fel Szigligeti Ede nevét az intézmény.

Mi épül?Szolnokszínházfelújítás

Hírlevél

Hirdetés