2024.04.24, Szerda
Korabeli fotók alapján fejlesztik tovább az egykori miniszterelnöki rezidenciát
Kállay-kúria / szon.hu

Korabeli fotók alapján fejlesztik tovább az egykori miniszterelnöki rezidenciát

mti.hu

2019.08.06. 13:07 - Gyöngyösi Klaudia

A főépület restaurálása után most a kúria környezetét is felújítják, valamint gondoskodnak a csapadék elvezetéséről is.

Hirdetés

Megkezdődött a nyíregyházi Kállay-kúria fejlesztésének második üteme. A beruházás során a Kállay Miklós, egykori miniszterelnök rezidenciája melletti épület újul meg 400 millió forintból.

A rekonstrukciós munkák során a korábban a hadkiegészítő parancsnokság által használt, 1959-ben épített toldaléképület egy részét az ingatlanon található melléképületekkel együtt elbontják. Emellett korabeli fotók alapján visszaépítik a történelmi főépülethez a nyugati oldalon korábban lebontott nyitott árkádos épületrészt is.

 

Egy interaktív várostörténeti kiállítás is helyet kap

A jelenleg üresen álló ingatlanban kiállító- és konferenciatermet, valamint multifunkciós teret alakítanak ki. Itt kap majd helyet egy állandó várostörténeti kiállítás is, amely interaktív módon mutatja majd be Nyíregyháza fejlődésének történetét a kezdetektől az 1990-es évekig.

A beruházás során:

  • megújul az épület környezete,
  • kialakítják a parkolókat és a csapadékvíz-elvezetést
  • valamint kerékpártárolók is épülnek.

 

Az első ütem közel 1 milliárd forintból valósult meg

Az 1906-ban neoklasszicista stílusban épült, háromezer négyzetméteres kúriában lakott Szabolcs megyei főispánként Kállay Miklós, aki 1942 és 1944 között az ország miniszterelnöke volt. Ő adta át az ingatlant a honvédségnek, amely hadosztályparancsnokságot működtetett ott, majd a palota később hadkiegészítő parancsnokságnak adott helyet, az elmúlt időkig pedig toborzó irodaként funkcionált.

A Bessenyei téren lévő kúria fejlesztésének első üteme a főépület felújítása volt 2015 júliusában. Az akkorra erősen leromlott állagú épület teljes rekonstrukcióját a Modern Városok Program (MVP) keretében 964 millió forintból végezték el. A második, most kezdődött szakasz szintén az MVP támogatásával jön létre. A munkálatok várhatóan 2020 első negyedévében fejeződnek be az épületen.

Mi épül?Nyíregyházatörténelmi épületekkiállításkúria

Hírlevél

Hirdetés