2024.03.19, Kedd
Harminc évig üresen állt a bányakórház: most elindul az építkezés
forrasradio.hu

Harminc évig üresen állt a bányakórház: most elindul az építkezés

magyarepitok.hu

2019.09.18. 10:14 - Szabó Ákos

Gimnáziumot kap Tatabánya egy 5,2 milliárd forintos projektben.

Hirdetés

Régen várt beruházás rajtol el Tatabányán: a megyeszékhely egykori bányakórházát katolikus gimnáziummá alakítják át a Székesfehérvári Egyházmegye beruházásában. A nettó 5,2 milliárd forintos projektet négy cég konzorciuma valósítja meg:

  • a ZIB Komplex Kft.
  • a Valid Solution Kft.
  • az Octopus Invest Kft.
  • és a Rabel-Dekor Kft. vesz részt az építkezésben.

 

120 éves épület kap új funkciót

A bányavárosként létrejött Tatabánya régi kórházának átalakítása már több éve napirenden van, lapunkban is több cikkben számoltunk be a tervekről. A fejlesztés során a mintegy 120 éves létesítményben a főépület teljesen megújul, szerkezetkész tornacsarnokot adnak át illetve a telekhatáron kívüli közművek kiépítését is elvégzik.

 

Az épület jelenlegi állapota (kemma.hu)

A Magyar Állami Kőszénbánya Részvénytársulat 1900-ban építette a tatabányai bányakórházat az akkori bányásztelepülés központjában, a mai Óvárosban. Mára ez a város egyik legrégibb középülete.

Az ingatlan hosszabb ideig a megyei önkormányzaté volt, több alkalommal próbálták értékesíteni. Időközben a ház teljesen leromlott, helyenként életveszélyes állapotúvá vált. A mintegy harminc éve üresen álló ingatlant a kormány 2016 őszén adta a Magyar Katolikus Egyház tulajdonába.

A projekt során több mint 11 ezer köbméternyi földet termelnek majd ki, körülbelül 3100 m2-nyi falat alakítanak ki és 1140 m2-en cserélik le a fa tetőszerkezetet. A komplexumban közel 3000 m2-nyi padlóburkolatot építenek és több mint 3700 m2-nyi linóleumot fektetnek le. Az új gimnáziumban 505 darab új, fa nyílászárót és 29 darab ajtót is elhelyeznek.

Mi épül?Tatabányaoktatási beruházásegyházi fejlesztésekZIB Komplex Kft.Valid Solution Kft.Octopus Invest Kft.Rabel-Dekor Kft.építőipari cégek

Hírlevél

Hirdetés