2024.04.19, Péntek
Több száz éves erdélyi műemlékegyüttest varázsol újjá a KÉSZ
Illusztráció (szeretlekmagyarorszag.hu)

Több száz éves erdélyi műemlékegyüttest varázsol újjá a KÉSZ

szabadsag.ro

2019.10.04. 11:47 - Almási Krisztina

Szamosújváron teljesen megújítják a helyi ferences templomot és kolostort, ahol többek közt lecserélik a tetőszerkezetet, valamint múzeumot és kiállítóterek is kialakítanak benne.

Hirdetés

A KÉSZ Zrt. romániai vállalata teljesen felújítja a 18. században épült, szamosújvári ferences templomot és kolostort, a rekonstrukció értéke mintegy 1,3 milliárd forintnak felel meg - derül ki a szabadsag.ro helyszíni bejáráson történő beszámolójából.

A szamosújvári ferences kolostor a 18. századi erdélyi barokk építészet tipikus példája, a fejlesztés célja az épületegyüttes eredeti állapotának helyreállítása és a kulturális turizmus számára megfelelő terek létrehozása. A helyszínen a kivitelezés tavaly májusban kezdődtek el, a felújítási munkálatoknak eddig körülbelül a felét végezték el.


Könyvtár és múzeum is működik majd a kolostorban

Az épületegyüttesen összetett munka zajlik, hiszen különböző szerkezeti megerősítéseket kell elvégezni rajta. A rekonstrukció során teljesen felújítják a tetőszerkezetet, és a kolostorrész új funkciót is kap: a helyreállítás után levéltár, könyvtár és múzeum is működik majd benne. Az alagsorban a kripta mellett kiállítóteret hoznak létre, továbbá a templom új kőpadlót és teljesen új ólomüveg ablakokat kap. A fejlesztések részeként korszerűsítik a villanyhálózatot és padlófűtést szerelnek be. A kivitelezés során kihívást jelent az alábbi feladatok megvalósítása:

  • pinceszintek újragondolása,
  • megsüllyedt részek aláalapozása,
  • tartószerkezeti elemek mélyrepedéseinek helyreállítása,
  • tornyok kupoláinak megerősítése.


Fontos szempont az eredeti tartószerkezet megőrzése

A szerkezeti beavatkozások között a legnagyobb kihívás a lorettói kápolna aláalapozása volt, ez ugyanis néhány évvel később épült, mint a templom, az alapja nem volt megfelelő mélységűre ásva, elkezdett eltávolodni a templomépülettől, így a falakat vonórudakkal kellett bekötni, hogy ezt a folyamatot megállítsák.

Ahol szükséges volt, kijavították, újraszőtték a boltívek repedéseit, és a boltozatot szerkezeti vakolattal erősítették meg. A faelemeknél és a homlokzaton több helyen karbonszálas hálót használtak a megerősítésre. A tartószerkezeti megerősítéseket úgy végezték, hogy nem okoztunk benne semmiféle kárt vagy módosulást.


Digitális vezérlésű lesz a nagyharang

A kriptát kitakarították, közel fél méteres iszapot távolítottak el belőle, lezárták a két ideiglenes bejáratát, s megnyitották az eredeti, a templomhajóból induló lejáratát. A látogatók a kolostor belső udvarából közelíthetik majd meg azt a kiállítóteret, amelyet a kriptaszinten kialakítanak majd.

A homlokzat déli tornyában lévő nagyharangot is megtisztítják, digitális vezérlésű lesz, és összehangolják az északi tornyon elhelyezett, új toronyórával.

A projekt az Európai Regionális Fejlesztési Alapból nyert támogatást, az állami költségvetésből pedig kiegészítő finanszírozásban részesült, a regionális jelentőségű műemléképületek felújítását célzó program keretében.

Mi épül?KÉSZ CsoportSzamosújvártemplomfelújításműemlékfelújításErdély

Hírlevél

Hirdetés