2024.03.19, Kedd
Zrínyi Miklós egykori hőstettének helyszínét újítják fel
Wikimedia

Zrínyi Miklós egykori hőstettének helyszínét újítják fel

magyarepitok.hu

2019.11.19. 10:24 - Szabó Ákos

Szigetvár erődjének újabb részeit mutatják be egy uniós támogatású fejlesztéssel a nagyközönségnek.

Hirdetés

Miután nemrég beszámoltunk arról, hogy a nagyvázsonyi Kinizsi várban jelentős, 3 ezer négyzetmétert érintő fejlesztések indulnak el, most a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nkft. Szigetváron is belekezdett egy hasonló mértékű projektbe. A Zrínyi Miklós híres, török ostrom ellenes kirohanásának helyszíneként ismert várnak ennek befejeztével  több része is méltó módon képviselheti majd a magyar történelmi örökséget.

 

Közel 1500 négyzetméteren indulhat el a munka

Az uniós közbeszerzési adatok szerint a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) támogatásával rajtolhat el egy beruházás, mely a turistakedvenc vár több részét is fejleszti. A fejlesztés során számos helyszínt is érintenek majd a több részből műemléken belül a munkálatok, melyekre most keresik a kivitelezőt. Az épület teljes nettó alapterülete 1842 négyzetméter itt többek között

  • építőmesteri (1432 m2)
  • belsőépítészeti (335 m2),
  • és közműépítési (600 m) munkák is zajlanak majd.

A beruházás összesen 1432 négyzetméterre terjed ki.

 

Így festhetett a vár 1566-ban - szoftveres szimuláció.

 

Több új kiállítótermet adnak át

A földszinten három nyugati terembe fedett-nyitott kiállítótér (nettó 266 m2) épül, mellette előteret (nettó 335 m2) és kávézót alakítanak ki a kapualj keleti oldalán (nettó 617 m2). Az ágyútermekben szintén kiállítóteret adnak át raktár-műhely blokkal.

Az emeleti félbehagyott épületszerkezeteket részben elbontják és átépítik (60 m2), a zöldtető szigetelését, vízelvezetését és támfalait pedig újraépítik (760 m2). A földfeltöltést visszaállítják a két fő megmaradó épülettömb körül. A bejáratnál elbontanak egy felépítményt (60 m2), helyette kilátó terasz épül.

 

Az északnyugati bástyát is bemutatják a közönségnek

A jelenleg fabódéban működő jegypénztárat elbontják, az új jegypénztárat pedig a déli várkapu melletti támfal mögött alakítják ki.

Végül pedig a hidak és a Belsővár jobb bemutatására a jelenleg használt betonhíd helyére új, faszerkezetű gyaloghíd készül acél korláttal, az északnyugati bástya romos területén pedig kiállítást hoznak létre.

Mi épül?SzigetvárműemlékfelújításturizmusNÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nkft.

Hírlevél

Hirdetés