2024.03.29, Péntek
Nagyot lépett előre Nyíregyháza turizmusa: megújult a Sóstói Múzeumfalu
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Nagyot lépett előre Nyíregyháza turizmusa: megújult a Sóstói Múzeumfalu

MTI

2020.02.14. 13:28 - Almási Krisztina

A fejlesztés magába foglalta többek közt egy új látogatóközpont és a szabadtéri színpad ülősorainak kialakítását, valamint sétányok és parkolók kiépítését is.

Hirdetés

Közel 900 millió forintból újult meg a nyíregyházi Sóstói Múzeumfalu, melynek keretében új látogatóközpont épült és rekonstruálták a műtárgyépületeket is.

A fejlesztés során a meglévő épület átalakításával egy új látogatóközpontot hoztak létre, amelyben helyet kapott az új kiállítóterem és a múzeumshop is. A műtárgyak megfelelő tárolása és restaurálása érdekében egy többszintes épületet alakítottak ki, ebben a múzeumfalu kiszolgáló irodahelyiségeit, a könyvtárat és a tárgyalóhelyiséget helyezték el.

A múzeumfaluban lévő szabadtéri színpad ülősorokat kapott, a közönségnek illemhelyek épültek, továbbá kiépült a színpad mobilrendszereihez szükséges infrastruktúra is. A nyíregyházi turisztikai látványosság rekonstrukciója során:

  • megújultak a sétányok és a parkolók,
  • térvilágítást építettek ki,
  • rendezték a közműhálózatokat,
  • valamint informatikai eszközöket és bútorokat is vásároltak.

 

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében elnyert forrás segítségével különböző műtárgymásolatokat és viseletrekonstrukciókat vásárolnak, valamint kisfilm készül a múzeumfalu portáiról.

A beruházás célja az volt, hogy az alapvető hagyományőrző funkció mellett nagyobb gasztronómiai-kulturális programoknak és modern rendezvényeknek is helyszínt biztosítson a múzeumfalu.

A rekonstrukcióval megfelelő környezetet tudnak biztosítani ezeknek a rendezvényeknek, például a jövő hét végén megrendezendő kétnapos böllérversenynek és disznótoros fesztiválnak.


A 19. század végére kalauzol vissza a múzeumfalu hangulata

Kovács Ferenc, a megyeszékhely polgármestere a projekt sajtóbejárásán elmondta, hogy a Sóstógyógyfürdőn lévő, 1979-ben megnyitott szabadtéri néprajzi múzeum még soha gazdálkodhatott ekkora fejlesztési forrásból. Azt is hozzátette, hogy az elmúlt tíz évben hatalmas fejlődésen ment keresztül Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdő, jelentősen bővült a közeli állatpark és a fürdő, két új hotelt építettek és a környező infrastruktúra is teljesen megújult.

A Sóstói Múzeumfalu a Szatmár, a Bereg, a Rétköz, a Nyírség és a nyíri Mezőség 19. század végi szegény- és középparaszti, valamint kisnemesi életformáját mutatja be a lakóházak, gazdasági épületek, jellegzetes lakberendezési hagyományok, használati és dísztárgyak segítségével.

A régi faluképet idézik fel a múzeum központjában látható közösségi épületek, például az iskola, a református templom, a harangtorony, a paplak, a tűzoltószertár, a szatócsbolt és kocsma.

Mi épül?Nyíregyházaturizmusmúzeum

Hírlevél

Hirdetés