2024.03.19, Kedd
Újjászületett a Lovarda és a Főőrség a Budai Várban - galéria
Fotók: Bernát Benjámin / magyarepitok.hu

Újjászületett a Lovarda és a Főőrség a Budai Várban - galéria

magyarepitok.hu

2020.02.21. 10:40 - Gyöngyösi Klaudia

A munkálatokat a Nemzeti Hauszmann Program keretében, a Várkapitányság NZrt. megrendelésére a West Hungária Bau Kft. és a Laki Épületszobrász Zrt. kivitelezte.

Hirdetés

Befejeződtek az építési munkálatok, teljesen újjáépült a világháborúban megsérült Lovarda, valamint az egykori Főőrség épülete és Stöckl-lépcső is a Budai Várnegyedben. Ahogy azt korábban megírtuk, a beruházás egyik különlegessége az volt, hogy a teljes rekonstrukció érdekében olyan alapanyagokat használtak a szakemberek, melyeket legalább száz éve nem alkalmaz már az építőipar.

A Lovarda 21. századi multifunkcionális rendezvénytérként működik majd, a Főőrségben pedig étterem és kiállítótér várja a látogatókat.

 

A képre kattintva galéria nyílik!

A Budai Várban zajló Nemzeti Hauszmann Program első szakasza a sétányok, utak, lépcsők  és a kertek rendbetételéről, kialakításáról szól, valamint befejeződött a Lovarda és a Főőrség épület rekonstruálása, amit a Várkapitányság megrendelésére a West Hungária Bau Kft. és a Laki Épületszobrász Zrt. kivitelezett. Emellett további, hajdanán történelmi okokból lerombolt épületeket terveznek újra és építenek vissza.

Többek közt újjászületik:

  • József főherceg 1968-ban felrobbantott palotája,
  • az egykori Honvéd Főparancsokság eredeti magasságban épül újjá, látogatóközpont és kiállítótér kap majd helyet benne,
  • valamint az egykori Vöröskereszt Székház épülete, ami modern irodaépületként funkcionál majd.


Óriási épület, de a lódobogást nem hallanánk vissza

A Lovarda belterének egyik érdekessége a különleges falburkolat. Az üres épületbe belépve sincs nyoma visszhangnak, ami az akusztikus burkolatnak is köszönhető.

Bár a Lovarda elkészült, 2021-ben adják át a nagyközönségnek, mivel a Csikós udvar tereprendezése és akadálymentesítése egy külön beruházás részeként valósul meg.

 

Történészek segítségével születtek meg a főőrségi épület szobrai

Az eredeti Főőrség épületén 12 haditrófea helyezkedett el. A beruházás egyik fő célja az volt, hogy minden fejlesztés a hajdani tervek szerint valósuljon meg, és ez alól a szobrok sem képeztek kivételt.

Mivel csak archív fényképek álltak rendelkezésre, művészettörténészek bevonására is szükség volt. A szakemberek a korszak stílusjegyeire és a fotókra hagyatkozva, a szobrász segítségével sikeresen megvalósították az eredetinek megfelelő alkotást. A tervek alapján a Csányi Szabolcs szobrászművész által vezetett csoport reprodukálta a trófeákat.

 

 

Ezt követően 120 év várakozás után Ifj. Vastagh György: A lovat elővezető csikós szobra is visszakerült eredeti helyére, a Lovarda elé, mely szintén Csányi Szabolcs keze munkáját viseli.

 

Augusztusban egy új műtárgy is helyet kapott

Nyáron arról is beszámoltunk, hogy helyére került a bronzöntvényből készült kapu, melyen 27 darab 90 x 80 cm-es dombormű található a Főőrség Krisztinaváros felőli oldalán. Az önmagában is érdekes alkotáson olyan jeleneteket örökítettek meg a magyar történelemből, amelyek a Várhoz kötődnek.

 

A Farkas Ferenc és családja munkájával megvalósult kapu 3,20 méter magas és 7,00 méter széles.

 

Külön feladatot képez a Budavári Palota déli összekötő szárnyában található több mint százéves Szent István-terem restaurálása. Az egykor díszes, mára nem létező terem régen összekötötte a mai Országos Széchenyi Könyvtárat és a Budapesti Történeti Múzeumot. Ez, a Palota esetleges teljes felújítását tekintve egy úgynevezett próbaprojektként is értelmezhető.

Galéria

Mi épül?WEST HUNGÁRIA BAU Kft.Laki Épületszobrász Zrt.Budai várműemlékfelújításBudapestNemzeti Hauszmann ProgramVárkapitányság Nonprofit Zrt.

Hírlevél

Hirdetés